Ostro przyprawiony harissą kuskus, doskonały do rozmaitych tażinów. Przypieczone na rumiano migdały i orzeszki piniowe dodają charakteru.
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi - Opis przyrządzania:
Kuskus wsypujemy do sporej miski, solimy. Wywar warzywny podgrzewamy do wrzenia i doprawiamy do smaku harissą (w zależności od odporności na ostrą paprykę). Wrzącym wywarem zalewamy kuskus, mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na jakieś 7-8 minut, aż cały wywar zostanie wchłonięty, a kuskus napęcznieje i będzie miękki.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło. Na gorące wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni, a do pozostałego masła wrzucamy orzeszki piniowe. Smażymy, mieszając, aż i one będą rumiane.
NatkÄ™ i kolendrÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kuskus przekładamy do ładnej, ogrzanej miski. Posypujemy ziołami, mieszamy, po czym posypujemy migdałami i orzeszkami piniowymi.
Jeśli akurat dusimy jakiś tażin, możemy kuskus (już po tych 8 minutach, napęczniały) przełożyć na gęste sito i postawić na garnku z tażinem. Po 10 minutach kuskus będzie gorący i gotowy do podania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |