W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną

Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 8 kawałków kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 4 średniej wielkości ziemniaki o zwartym miąższu
  • 125 g zielonych oliwek
  • 1 kiszona cytryna
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną - Opis przyrządzania:

W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy porcje kurczaka - nie wszystkie naraz, powiedzmy po 4 kawałki - i osmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Rumiane mięso odkładamy na bok. W czasie, gdy kurczak się smaży, obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy wzdłuż w ósemki, zaś czosnek drobno siekamy. Pod patelnią po kurczaku zmniejszamy ogień. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 3 minuty. Dodajemy kurkumę i kmin, mieszamy i smażymy jeszcze minutkę. Wkładamy kurczaka z powrotem na patelnię i dolewamy 2 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Dodajemy do mięsa. Wrzucamy także oliwki i gotujemy wszystko jakieś 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie - w razie czego dolewamy trochę wody. Z kiszonej cytryny usuwamy miąższ, zaś skórkę drobno kroimy i dodajemy do tażinu. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy siekaną natką pietruszki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną przepisy:

  • Kurczak ze smardzami
    Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Perski kurczak z migdałami
    Smaczny kurczak w żółtym od szafranu słodko-kwaśnym sosie. Podajemy koniecznie z ryżem i jakąś sałatką, np. z cukinii.
  • Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha
    Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...




Podziel się linkiem:


Komentarze: