Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszonÄ… cytrynÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy porcje kurczaka - nie wszystkie naraz, powiedzmy po 4 kawałki - i osmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Rumiane mięso odkładamy na bok. W czasie, gdy kurczak się smaży, obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy wzdłuż w ósemki, zaś czosnek drobno siekamy. Pod patelnią po kurczaku zmniejszamy ogień. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 3 minuty. Dodajemy kurkumę i kmin, mieszamy i smażymy jeszcze minutkę. Wkładamy kurczaka z powrotem na patelnię i dolewamy 2 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Dodajemy do mięsa. Wrzucamy także oliwki i gotujemy wszystko jakieś 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie - w razie czego dolewamy trochę wody. Z kiszonej cytryny usuwamy miąższ, zaś skórkę drobno kroimy i dodajemy do tażinu. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy siekaną natką pietruszki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |