Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak z pomarańczami - Opis przyrządzania:
Z mięsa odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Myjemy, osuszamy i kładziemy na desce. Przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i lekko rozbijamy tłuczkiem, aż powstaną równej grubości (około 1,5 cm) kotlety. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białym albedo, po czym wycinamy cząstki owoców spomiędzy membran. Rozmaryn myjemy i osuszamy. Z jednej gałązki obskubujemy kępki listków i zostawiamy je do dekoracji. Z pozostałych gałązek oskubujemy listki i drobno je siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą kładziemy kurczaka i smażymy na rumiano z obu stron - mniej więcej po 5 minut na każdą stronę, na sporym ogniu. Wlewamy sok pomarańczowy, wywar i 2 łyżki octu balsamico. Posypujemy siekanym rozmarynem, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez 5 minut, raz obracając. Przekładamy mięso na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Sos zagotowujemy, dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, wkładamy masło i mieszamy. Dodajemy segmenty pomarańczy, mieszamy i polewamy sosem mięso. Posypujemy resztą rozmarynu i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak z pomarańczami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |