Mój domowy kurczak - nie w sensie, że hodowany w ogródku, tylko przepis tradycyjny, wielokrotnie powtarzany.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak w zielonej pietruszce - Opis przyrzÄ…dzania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części, odcinając przy okazji nadmiar tłuszczu. Każdą część solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy masło. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na średnio dużym ogniu na złoto-rumiano. W czasie, gdy kurczak się smaży, starannie płuczemy i osuszamy natkę. Obrywamy listki i drobniutko je siekamy. Gdy kurczak będzie już złoty, zalewamy go śmietaną i dodajemy 3/4 siekanej natki. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez mniej więcej 1/2 godziny, aż będzie miękkie, a większość śmietany wsiąknie w mięso. Jeśli kurczak jest gotowy, a sosu zrobiło się żałośnie mało, przekładamy mięso na ogrzany półmisek, a do garnka wkładamy jeszcze parę łyżek śmietany i podgrzewamy, mieszając. Polewamy kurczaka, posypujemy resztą natki i podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak w zielonej pietruszce: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |