W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w zielonej pietruszce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w zielonej pietruszce

Mój domowy kurczak - nie w sensie, że hodowany w ogródku, tylko przepis tradycyjny, wielokrotnie powtarzany.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kurczak o wadze okoÅ‚o 1 1/2 kg
  • 2 czubate Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 pÄ™czki natki
  • szklanka (lub nieco wiÄ™cej) kwaÅ›nej Å›mietany

Kurczak w zielonej pietruszce - Opis przyrzÄ…dzania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części, odcinając przy okazji nadmiar tłuszczu. Każdą część solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy masło. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na średnio dużym ogniu na złoto-rumiano. W czasie, gdy kurczak się smaży, starannie płuczemy i osuszamy natkę. Obrywamy listki i drobniutko je siekamy. Gdy kurczak będzie już złoty, zalewamy go śmietaną i dodajemy 3/4 siekanej natki. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez mniej więcej 1/2 godziny, aż będzie miękkie, a większość śmietany wsiąknie w mięso. Jeśli kurczak jest gotowy, a sosu zrobiło się żałośnie mało, przekładamy mięso na ogrzany półmisek, a do garnka wkładamy jeszcze parę łyżek śmietany i podgrzewamy, mieszając. Polewamy kurczaka, posypujemy resztą natki i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w zielonej pietruszce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: