Skromniejsza wersja "kurczaka w rieslingu" - bardziej na co dzień, niż od święta, ale też z francuską klasą.
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak w białym winie - Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części, odcinając przy okazji widoczne kawałki tłuszczu. Mięso solimy i - pardon - pieprzymy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Pieczarki szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy nóżek. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki. 2/3 masła roztapiamy na dużej i głębokiej patelni. Wkładamy kawałki kurczaka, skórą do dołu i smażymy na sporym ogniu przez 5 minut. Dodajemy szalotki, smażymy jeszcze ze 2 minuty, po czym wlewamy koniak. Kiedy się podgrzeje, podpalamy zapałką - nie nachylamy się nad patelnią, bo nam brwi osmali! Kiedy ogień zgaśnie, wlewamy wino. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso, co jakiś czas przewracając, przez 30 minut czyli pół godziny. Po koniec duszenia, roztapiamy na drugiej patelni pozostałe masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy pieczarki i smażymy je, skropiwszy odrobiną soku z cytryny, na złoty kolor. Solimy i - pardon - pieprzymy. Miękkie mięso przekładamy na ogrzany półmisek, dodajemy usmażone pieczarki i trzymamy razem w cieple. Sos z duszenia kurczaka gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, żeby się trochę zredukował, po czym wlewamy śmietankę. Chwilę jeszcze gotujemy i polewamy sosem mięso z grzybami. Dekorujemy listkami umytej pietruszki i podajemy, najlepiej z piure z ziemniaków lub ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak w białym winie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |