W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha

Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub 8 kawałków podudzia bez kości
  • 750 g (3/4 kg) drobnych (najlepiej młodych) ziemniaków
  • pomarańcza
  • cytryna
  • słoik pieczonej papryki w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałązka świeżego tymianku
  • garść ciemnych oliwek (na przykład nicejskich...) z pestką

Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek chrząstek lub tłuszczu - dobrze byłoby użyć piersi ze skórą, ale gdzieniegdzie trudno je dostać; świetnie sprawdzają się pozbawione kości podudzia - ciemne mięso z odrobiną tłuszczu ma więcej smaku i jest bardziej soczyste (to mój ulubiony fragment kurczaka). Kawałki kurczaka solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron.
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem wody, osuszamy i kroimy w talarki grubości, jak sama nazwa wskazuje, monety.
Pomarańczę i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy wertykalnie na 8 części (każdy owoc).
Paprykę odcedzamy z zalewy i kroimy na kawałki - takie na raz do ust.
Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy mięso, skórą do dołu i smażymy, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca - do 10 minut. Mięso odwracamy i smażymy jeszcze chwilę, tyle tylko, żeby mięso zbielało, po czym przekładamy do sporej żaroodpornej formy tak, żeby skórka była na wierzchu.
Teraz na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy ziemniaki, czosnek i tymianek i smażymy, mieszając, na sporym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć - jakieś 10 minut. Solimy lekko, mieszamy i przekładamy do formy z kurczakiem, układając ziemniaki między kawałkami mięsa. Dodajemy kawałki pomarańczy, cytryny oraz paprykę, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 minut.
Po 20 minutach dodajemy oliwki i pieczemy jeszcze co najmniej 5 minut, a konkretnie do chwili, kiedy ziemniaki będą zupełnie miękkie, a mięso nakłute nożem wydzieli z siebie przezroczysty (a nie różowy) sok.
Formę z gotowym daniem stawiamy na deseczce na stole i każdy sam nakłada sobie co chce - ja najbardziej lubię ziemniaki w towarzystwie cytryny!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha przepisy:

  • Kurczak w papilocie
    Smaczny, ładny i zdrowy sposób podawania kury - piersi wraz z ziemniakami i dodatkami pieczemy w pergaminowych paczkach, dzięki czemu danie dusi się we własnym sosie. Paczki otwieramy dopiero przy stole.
  • Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami
    Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.
  • Proste sataye z kurczaka
    Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).
  • Kurczak marynowany w jogurcie
    Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.


Podziel się linkiem:




Komentarze: