Ciekawy i niekłopotliwy sposób przyrządzenia kurczaka dla wielu osób - doskonała potrawa na przyjęcie stojące, gdyż nie wymaga użycia noża. Podajemy z kuskusem lub ryżem.
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak pieczony z suszonymi śliwkami - Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i obieramy z tłuszczu. Kroimy w kostkę - taką na jeden kęs. Wkładamy kurczaka do dużej miski. Dodajemy oregano, czosnek, sól i pieprz do smaku, ocet winny, oliwę, zielone oliwki, kapary, suszone śliwki oraz liście laurowe. Zawartość miski starannie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka wraz z dodatkami rozkładamy w naczyniach do zapiekania pojedynczą warstwą. Polewamy marynatą. Kurczaka posypujemy 2-3 łyżkami brązowego cukru. Do naczynia dolewamy wino. Wstawiamy mięso do piekarnika na 40 minut - po tym czasie kurczak powinien być już upieczony. W trakcie pieczenia raz czy dwa polewamy sosem (żeby mięso nie wyschło). Łyżką cedzakową przekładamy kurczaka z dodatkami na półmisek i polewamy kilkoma łyżkami sosu. Posypujemy siekaną świeżą kolendrą. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak pieczony z suszonymi śliwkami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |