W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak meksykański w chrupiącej polencie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak meksykański w chrupiącej polencie

Bardzo ciekawe danie o południowoamerykańskich korzeniach. Podajemy z pieczoną papryką, guacamole, grillowaną kukurydzą...

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżki mielonego Annato
  • łyżeczka mielonego angielskiego ziela
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki soku z grejpfrutów (ale jeśli mamy cytrynę - to też może być)
  • oliwa z oliwek
  • garść mąki
  • jajko (lub 2)
  • sucha polenta do panierowania

Kurczak meksykański w chrupiącej polencie - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy, usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek. Wkładamy mięso do plastikowego pudełka lub szklanej miski i nacieramy wszystkimi przyprawami: annato, zielem, kminem i oregano.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z płaską łyżeczką soli i miodem. Dodajemy sok z grejpfruta lub cytryny i łyżkę-dwie oliwy, mieszamy i polewamy dokładnie wszystkie kawałki mięsa. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mięso osuszamy delikatnie papierem kuchennym (chodzi o to, żeby nie były mokre, ale żeby jednak nie zetrzeć z nich przypraw. Obtaczamy piersi najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w polencie. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Mięso jest upieczone, kiedy po nakłuciu nożem wypuszcza z siebie sok przezroczysty, a nie różowy. Odstawiamy piersi na 5 minut, po czym kroimy w plastry (jeśli kolacja bardziej formalna) lub podajemy w całości (jeśli żywimy rodzinę lub znajomych).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak meksykański w chrupiącej polencie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: