W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kulki z oliwek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Kulki z oliwek

Oliwki pieczone w cieście serowym są bardzo ładną i smaczną pogryzką na przyjęciach koktajlowych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 120 g sera gouda
  • 55 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • słodka mielona papryka
  • 30 zielonych nadziewanych (migdałami
  • papryką) oliwek

Kulki z oliwek - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ser ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z masłem, łyżeczką słodkiej mielonej papryki i mąką. Zagniatamy miękkie ciasto. Oliwki bardzo starannie osączamy z zalewy. Z serowego ciasta toczymy kulki, robimy z nich placuszki i owijamy każdą oliwkę. Kulki oliwkowe kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na ciemnozłoto, 12-15 minut. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kulki z oliwek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kulki z oliwek przepisy:

  • Oliwa z czarnymi oliwkami
    Właściwie bardziej pomysł, niż przepis, za to bardzo użyteczny. Tak przygotowaną oliwą polać możemy niemal wszystko: jajka na twardo, serca karczochów, wędzoną rybę, sałatkę z pomidorów...
  • Labneh
    Labneh jest rodzajem serka robionym z jogurtu, z którego odciekła serwatka. Jest to bardzo smaczne danie, podawane zazwyczaj z płaskim arabskim chlebkiem lub pitą.
  • Sałatka z karczochów z fetą
    Błyskawiczna sałatka o śródziemnomorskich korzeniach. Dobra na lekką kolację, bardzo ładnie też wygląda na dużym półmisku - można ją więc potraktować jako danie bufetowe.
  • Krokieciki z łososiem
    Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...
  • Bardzo udane placki warzywne
    Naprawdę niezwykle smaczny obiad - powstał ciut przypadkiem, na zasadzie szybkiego przeglądu lodówki. A że u nas zawsze można tam znaleźć rozmaite warzywa, oto właśnie rezultat - co w tym naprawdę dziwne, to że Dzieci były bardzo zadowolone!




Podziel się linkiem:


Komentarze: