W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kulki śniegowe

Deser

Kulki śniegowe

Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!

Kraj pochodzenia: różne kraje - Europa środkowa

Liczba porcji: około 50 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 250 g (1/4 kg) mąki
  • 125 g mąki kartoflanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Kulki śniegowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę (samą żółtą część) na drobnej tarce.
Masło wkładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy ręcznym mikserem na gładką i puchatą masę.
Dodajemy jedno jajko i ucieramy dalej, aż dokładnie połączy się z masłem i cukrem. Dodajemy drugie jajko i też dokładnie wmiksowujemy je w krem.
Dodajemy skórkę z cytryny i szczodrą szczyptę soli i mieszamy.
Mieszamy razem mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszankę dodajemy po trochu do kremu, aż powstanie dość sztywne, plastyczne ciasto.
Z ciasta toczymy nieduże, zgrabne kulki i układamy je na blasze. Każdą kulkę leciutko spłaszczamy, na przykład widelcem.
Wstawiamy ciasteczka do piekarnika na 10-12 minut - w zależności od wielkości kulek. Ciasteczka powinny być upieczone, ale nie zacząć się rumienić.
Upieczone kulki przekładamy na metalową kratkę i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Ciasteczka studzimy i przechowujemy w szczelnym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kulki śniegowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: