Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
Kraj pochodzenia: różne kraje - Europa środkowa
Liczba porcji: około 50 sztuk
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kulki śniegowe - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę (samą żółtą część) na drobnej tarce.
Masło wkładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy ręcznym mikserem na gładką i puchatą masę.
Dodajemy jedno jajko i ucieramy dalej, aż dokładnie połączy się z masłem i cukrem. Dodajemy drugie jajko i też dokładnie wmiksowujemy je w krem.
Dodajemy skórkę z cytryny i szczodrą szczyptę soli i mieszamy.
Mieszamy razem mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszankę dodajemy po trochu do kremu, aż powstanie dość sztywne, plastyczne ciasto.
Z ciasta toczymy nieduże, zgrabne kulki i układamy je na blasze. Każdą kulkę leciutko spłaszczamy, na przykład widelcem.
Wstawiamy ciasteczka do piekarnika na 10-12 minut - w zależności od wielkości kulek. Ciasteczka powinny być upieczone, ale nie zacząć się rumienić.
Upieczone kulki przekładamy na metalową kratkę i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Ciasteczka studzimy i przechowujemy w szczelnym pudełku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kulki śniegowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |