W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kuleczki rybne lekko tajskie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Kuleczki rybne lekko tajskie

Kuleczki z białej ryby, przyprawione na ostro i usmażone na złoty kolor są pyszną (i zdrową, co nie zawsze idzie w parze) przystawką lub małym dankiem. Podajemy z domowym słodkim sosem chilli lub też doprawiamy ten kupny sokiem z limetki do smaku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 3 cebulki dymki
  • limetka
  • garść listków świeżej mięty
  • garść listków świeżej kolendry
  • 400 g filetów z białej ryby
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Kuleczki rybne lekko tajskie - Opis przyrządzania:

Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki wraz z białą membraną. Kroimy w kawałki. Cebulki dymki myjemy, osuszamy i siekamy. Limetkę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, a później wyciskamy sok. Papryczkę, dymkę, skórkę i sok z limetki oraz miętę i kolendrę wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą drobno posiekane. Filety z ryby kroimy w kostkę, usuwając ewentualne ości i resztki skóry. Wkładamy rybę do malaksera i miksujemy, aż powstanie pasta. Dodajemy trochę soli do smaku i jeszcze raz miksujemy. Smarujemy ręce leciutko olejem, żeby masa rybna się nie przyklejała. Masę dzielimy na 24 równe części i toczymy zgrabne kulki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładamy kulki rybne i smażymy na średnim ogniu po kilka na raz na złoty kolor. Usmażone kulki trzymamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły, zanim usmażymy resztę. Kulki podajemy na ciepło, ze słodkim sosem chilli.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Kuleczki rybne lekko tajskie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Kuleczki rybne lekko tajskie przepisy:

  • Piure z cukinii na ostro
    Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.
  • Wschodni makaron z kulkami krabowymi
    Bardzo lubię smażone kulki z białej ryby lub z owoców morza. W tym przepisie kulki z dorsza i krabów podajemy w żółtym cytrynowym sosie, z chińskim makaronem jajecznym. Świetne!
  • Salsa z klementynek
    Słodko-kwaśna, kolorowa i optymistyczna salsa jest doskonałym dodatkiem do białej smażonej ryby, a także - mniej oczekiwanie - do wędzonej makreli.
  • Sałatka z awokado z ostrym sosem
    Tę bardzo smaczną i piękną sałatkę zrobił nam w ostatni weekend Kubuś - sam znalazł przepis w holenderskim piśmie kulinarnym (troszkę go zmodyfikowaliśmy...). Zrobiłam do tego kilka grillowanych przegrzebków i mieliśmy naprawdę świetny obiad.
  • Masło piniowo-bazyliowe z chilli
    Oryginalne i znakomite masło do grillowanego mięsa lub ryby. Ostatnio próbowałam je na kawałku krwistego rostbefu (zwanego przez Starsze Dziecko "soczystym mięskiem") z grilla i było doskonałe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: