Kuleczki z białej ryby, przyprawione na ostro i usmażone na złoty kolor są pyszną (i zdrową, co nie zawsze idzie w parze) przystawką lub małym dankiem. Podajemy z domowym słodkim sosem chilli lub też doprawiamy ten kupny sokiem z limetki do smaku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kuleczki rybne lekko tajskie - Opis przyrzÄ…dzania:
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki wraz z białą membraną. Kroimy w kawałki. Cebulki dymki myjemy, osuszamy i siekamy. Limetkę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, a później wyciskamy sok. Papryczkę, dymkę, skórkę i sok z limetki oraz miętę i kolendrę wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą drobno posiekane. Filety z ryby kroimy w kostkę, usuwając ewentualne ości i resztki skóry. Wkładamy rybę do malaksera i miksujemy, aż powstanie pasta. Dodajemy trochę soli do smaku i jeszcze raz miksujemy. Smarujemy ręce leciutko olejem, żeby masa rybna się nie przyklejała. Masę dzielimy na 24 równe części i toczymy zgrabne kulki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładamy kulki rybne i smażymy na średnim ogniu po kilka na raz na złoty kolor. Usmażone kulki trzymamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły, zanim usmażymy resztę. Kulki podajemy na ciepło, ze słodkim sosem chilli.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Kuleczki rybne lekko tajskie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |