W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto ze smalcem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto ze smalcem

Plastyczne i proste w przygotowaniu ciasto kruche do tart i placków. Do ciasta nie dodajemy cukru, możemy więc użyć je zarówno do słonych, jak i słodkich wypieków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 tarty

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 150 g zimnego smalcu (z kostki)
  • jajko
  • łyżka białego octu winnego

Kruche ciasto ze smalcem - Opis przyrządzania:

Mąkę i pół łyżeczki soli przesiewamy do miski. Dodajemy w małych kawałkach smalec i masło w małych kawałkach. Mąkę z tłuszczem siekamy nożem, aż przybierze postać drobnych grudek. Na środku robimy zagłębienie. Jajko roztrzepujemy z łyżką octu i 1/3 szklanki wody. Miksturę wlewamy w zagłębienie w mące i mieszamy widelcem od brzegów do środka, aż wszystkie składniki się połączą. Ręką zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty i postępujemy dalej zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kruche ciasto ze smalcem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kruche ciasto ze smalcem przepisy:

  • Kruche ciasto z parmezanem
    Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.
  • Kruche ciasto cynamonowe
    Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.
  • Kruche ciasto pełnoziarniste
    Pełne charakteru, dość sztywne w konsystencji, ciasto do wszelkich słonych tart i babeczek.
  • Kruche ciasto waniliowe
    Słodkie, ale i lekko słonawe jednocześnie, pachnące świeżym masłem i wanilią, wypieczone na złoto ciasto... Zdecydowanie nie na codzień (ach, to masło, cukier, żółtka...), ale doskonałe od święta.
  • Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone)
    Gładka mączka kukurydziana (zwana przez Francuzów "Maizena") w cieście powoduje, że po upieczeniu ma ono piaskową konsystencję. Ocet balsamico zaś lekko zaostrza smak.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

xxx, 2010-07-02 16:09:11
FFFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
Moja ocena: 1