Plastyczne i proste w przygotowaniu ciasto kruche do tart i placków. Do ciasta nie dodajemy cukru, możemy więc użyć je zarówno do słonych, jak i słodkich wypieków.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 tarty
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kruche ciasto ze smalcem - Opis przyrzÄ…dzania:
Mąkę i pół łyżeczki soli przesiewamy do miski. Dodajemy w małych kawałkach smalec i masło w małych kawałkach. Mąkę z tłuszczem siekamy nożem, aż przybierze postać drobnych grudek. Na środku robimy zagłębienie. Jajko roztrzepujemy z łyżką octu i 1/3 szklanki wody. Miksturę wlewamy w zagłębienie w mące i mieszamy widelcem od brzegów do środka, aż wszystkie składniki się połączą. Ręką zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty i postępujemy dalej zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kruche ciasto ze smalcem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |