W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto z twarożkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto z twarożkiem

Łatwe i szybkie ciasto, doskonałe na pierożki z dowolnym nadzieniem. Upieczone ciasto najlepsze jest tego samego dnia.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 120 g kremowego twarożku
  • oliwa z oliwek

Kruche ciasto z twarożkiem - Opis przyrządzania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy twarożek i szczyptę soli.
Dodajemy 3 łyżki oliwy i zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. W trakcie zagniatania dolewamy jakieś 3 łyżki wody.
Z ciasta toczymy kulę, spłaszczamy na gruby placek i zawijamy w folię plastikową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny co najmniej.
Dalej używamy zgodnie z odpowiednim przepisem. To ciasto pieczemy w 170 stopniach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kruche ciasto z twarożkiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kruche ciasto z twarożkiem przepisy:

  • Makaron gryczany (taiadin)
    Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Galettes (bretońskie naleśniki gryczane)
    Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).
  • Kruche ciasto z żółtkami (słodkie)
    Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.


Podziel się linkiem:




Komentarze: