W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królik duszony w cydrze

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Królik duszony w cydrze

Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.

Kraj pochodzenia: Francja-Normandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • królik
  • 200 g małych cebulek
  • 8 małych ziemniaków
  • 200 g wędzonego chudego boczku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • gałązka świeżego tymianku
  • 300 ml (trochę więcej niż szklanka) wytrawnego cydru
  • 250 g malutkich pieczarek

Królik duszony w cydrze - Opis przyrządzania:

Królika myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w niezbyt duże kawałki - powiedzmy na 8 części. Solimy i - pardon - pieprzymy. Cebulki obieramy - jest to żmudna robota, więc dobrze znaleźć jakąś ofiarę, która to zrobi. Można też użyć cebulki mrożone, już obrane (maszynowo, nie przez ofiarę...). Ziemniaki obieramy i myjemy. Boczek kroimy w możliwie drobną kostkę, pozbywając się skóry. Do sporego, ciężkiego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy masło. Wrzucamy boczek, cebulki i kawałki królika. Smażymy na sporym ogniu, przewracając kawałki mięsa, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Dodajemy listek laurowy i tymianek, wlewamy cydr. Garnek przykrywamy i dusimy mięso przez pół godziny. Pieczarki szybko myjemy i osuszamy. Jeśli są naprawdę małe, zostawiamy w całości; jeśli ciut większe, to kroimy na pół. Tak, czy owak, przycinamy im ogonki. Przygotowane pieczarki dodajemy do królika, wrzucamy także ziemniaczki. Dusimy wszystko razem dalsze pół godziny. Podajemy prosto z ognia, najlepiej w tym samym garnku, w którym danie się gotowało.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Królik duszony w cydrze: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Królik duszony w cydrze przepisy:

  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Królik duszony w piwie wiśniowym
    Danie klasyczne. Piwo wiśniowe można już u nas dostać, królika też, więc warto się zabrać do tego dania, bo jest naprawdę smaczne. A poza tym rzadko spotykane poza Belgią...




Podziel się linkiem:


Komentarze: