Klasyczny dodatek do mięsa. Miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz krokiety stworzone są do wybierania z talerza mięsnego sosu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krokieciki ziemniaczane - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy i odparowujemy chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub starannie rozgniatamy na piure. Dodajemy 2 surowe żółtka i masło. Mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiamy, aż masa całkiem wystygnie.
Z zimnej masy ziemniaczanej toczymy na posypanym mąką stole wałki o średnicy mniej więcej 1,5 cm, po czym tniemy je na kawałki o długości 4 cm.
2 jajka wbijamy na talerz i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerz wsypujemy 2-3 łyżki mąki.
Z chleba tostowego ścinamy skórkę. Miękisz wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne okruszki. Wsypujemy je na trzeci talerz.
Nagrzewamy olej do 180 stopni.
Krokiety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na koniec w tartym chlebie. Wkładamy krokiety po kilka do gorącego tłuszczu i smażymy na ciemnozłoty kolor. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego, po czym natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krokieciki ziemniaczane: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |