Bardzo proste i równie smaczne szaszłyczki z krewetek panierowanych w czarnym i białym sezamie. Krewetki można przygotować wcześniej i tylko usmażyć tuż przed podaniem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki z sezamem - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki rozmrażamy, jeżeli były zamrożone i przelewamy letnią wodą. Odrywamy główki i zdejmujemy pancerze wraz z ogonkami. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną żyłkę. Jeszcze raz płuczemy i osuszamy. Wkładamy do szklanej miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Białka lekko ubijamy - tyle tylko, żeby się spieniły. Oba rodzaje sezamu wysypujemy osobno na 2 możliwie płaskie talerze. Krewetki osuszamy i nawlekamy po 3 na patyczki do szaszłyków - praktycznie jest nawlekać je na 2 równoległe patyczki, gdyż wtedy nie będą się obracać przy przewracaniu na patelni. Przy pomocy kuchennego pędzelka smarujemy krewetki białkiem. Każdy szaszłyk z jednej strony panierujemy w białym sezamie, a z drugiej w czarnym. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Smażymy szaszłyki po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Na ogrzane talerze kładziemy po 2 szaszłyki i ćwiartkę limetki. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki z sezamem: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |