W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z sezamem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Krewetki z sezamem

Bardzo proste i równie smaczne szaszłyczki z krewetek panierowanych w czarnym i białym sezamie. Krewetki można przygotować wcześniej i tylko usmażyć tuż przed podaniem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 24 surowe krewetki średniej wielkości
  • 25 g białego sezamu
  • 25 g czarnego sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 surowe białka
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia
  • limetka do podania

Krewetki z sezamem - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy, jeżeli były zamrożone i przelewamy letnią wodą. Odrywamy główki i zdejmujemy pancerze wraz z ogonkami. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną żyłkę. Jeszcze raz płuczemy i osuszamy. Wkładamy do szklanej miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Białka lekko ubijamy - tyle tylko, żeby się spieniły. Oba rodzaje sezamu wysypujemy osobno na 2 możliwie płaskie talerze. Krewetki osuszamy i nawlekamy po 3 na patyczki do szaszłyków - praktycznie jest nawlekać je na 2 równoległe patyczki, gdyż wtedy nie będą się obracać przy przewracaniu na patelni. Przy pomocy kuchennego pędzelka smarujemy krewetki białkiem. Każdy szaszłyk z jednej strony panierujemy w białym sezamie, a z drugiej w czarnym. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Smażymy szaszłyki po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Na ogrzane talerze kładziemy po 2 szaszłyki i ćwiartkę limetki. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z sezamem: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krewetki z sezamem przepisy:

  • Kaczka na patyczkach
    Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (*!*1845*!*). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.
  • Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry
    Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!
  • Sezamowe krewetki do drinków Sezamowe krewetki do drinków
    Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).
  • Krewetki smażone (chrupiące!)
    Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!
  • Szaszłyczki z krewetek
    Nawlekanie krewetek przed grillowaniem na patyczki ma sens, gdyż pieką się one tak szybko, że nie nadążylibyśmy z ich przewracaniem...




Podziel się linkiem:


Komentarze: