W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki w ziołowym sosie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Krewetki w ziołowym sosie

Niskokaloryczna, a przy tym bardzo smaczna i świeża w smaku przystawka. Możemy ją podać solo w pucharkach, nałożyć na bliny lub użyć jako nadzienia do pieczonych ziemniaków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g ugotowanych i obranych krewetek
  • 100 g odtłuszczonego twarożku homogenizowanego
  • łyżka musztardy estragonowej
  • 3 łyżki świeżych siekanych ziół
  • sok z cytryny
  • gałązki ziół do dekoracji

Krewetki w ziołowym sosie - Opis przyrządzania:

Krewetki przepłukujemy zimną wodą i osączamy. Twarożek mieszamy z musztardą i ziołami - możemy użyć koperku, szczypiorku, estragonu, bazylii lub oregano. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Krewetki przekładamy do ładnych miseczek i polewamy sosem lub też mieszamy z sosem w dużej misce. Podajemy ozdobione gałązkami świeżych ziół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki w ziołowym sosie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krewetki w ziołowym sosie przepisy:

  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Dip z koziego twarożku
    Oryginalny sos do nabierania kawałkami ciepłej pity. Możemy go też użyć do polania pieczonych ziemniaków.
  • Masło szalotkowe
    Delikatne masło, znakomite do warzyw - kawałek masła kładziemy na gotowanej młodej marchewce lub dodajemy do miski z młodymi, gorącymi kartofelkami.
  • Surówka z białej rzodkwi
    Popularna w przedwojennej Polsce, dzisiaj robiona z japońskiej rzodkwi o nazwie daikon (lub mooli)... Do tej surówki możemy tak naprawdę użyć każdej rzodkwi, a także zwykłych rzodkiewek. Pasuje do pieczonego mięsa, szczególnie zaś do wieprzowiny.
  • Krewetki w maśle
    Wielki klasyk brytyjskiej kuchni. Krewetki przyrządzone w ten sposób możemy podać na zimno lub podgrzać je chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Obowiązkowym dodatkiem są grzanki Melba.




Podziel się linkiem:


Komentarze: