Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki w curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Kolendrę płuczemy, osuszamy, grubo siekamy i wkładamy do blendera.
Papryczki pozbawiamy ogonków i nasionek i też wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką pastę, dolewając podczas miksowania mleko kokosowe.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Krewetki pozbawiamy głów i pancerzy, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty, aż nieco zmięknie. Dodajemy imbir i czosnek i znów chwilę smażymy, mieszając. Dodajemy turmerik i anyżek gwiazdkowy i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy mleko kokosowe z kolendrą i chilli i gotujemy 10 minut.
Dodajemy krewetki i gotujemy 4-5 minut, aż będą różowe i stracą swą surową przezroczystość.
Czerwoną papryczkę kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki.
Krewetki wraz z sosem przekładamy do 4 miseczek, posypujemy z wierzchu czerwoną papryczką i podajemy z ćwiartkami limetki oraz ryżem basmati.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki w curry: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |