Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!
Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki smażone (chrupiące!) - Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerzyków. Ostrym nożem nacinamy grzbiet każdej krewetki tak, by rozciąć ją na pół, ale żeby wszystko razem trzymało się przy ogonku. Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski.
Sos sojowy i mirin mieszamy z mączką ryżową, a potem z krewetkami. Odstawiamy na 20 minut do pół godziny.
Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem.
Do drugiej miski wsypujemy kilka garści panko i 2-3 łyżki sezamu, mieszamy.
Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajku, a potem w panko. Smażymy po kilka na raz na ciemnozłoty kolor. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorÄ…co, z limetkami do wyciskania i sosem do maczania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki smażone (chrupiące!): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | WrzesieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |