Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
Kraj pochodzenia: Włochy - Południe
Liczba porcji: około 1 1/2 litra
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kremowe limoncello - Opis przyrzÄ…dzania:
Cytryny bardzo starannie szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy do sucha. Ostrym nożykiem lub obieraczką do warzyw ścinamy z cytryn skórkę, ale wyłącznie zupełnie żółtą część. Skórki zalewamy spirytusem, najlepiej w dużym słoju, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na 3 dni w spokoju. Po tym czasie wlewamy mleko do garnka, dodajemy wanilię - każdy strąk rozcinamy wzdłuż na pół - i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mleko powinno być gorące, ale nie może się zagotować. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Mieszamy razem cytrynowy spirytus i wanliowe mleko, po czym cedzimy przez gęste sitko do 2 butelek o pojemności co najmniej 750 ml. Szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 3 dni przed podaniem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kremowe limoncello: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |