Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem z kalafiora z serem - Opis przyrzÄ…dzania:
Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy na sicie. Nastawiamy garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy kalafior i gotujemy 20 minut, aż będzie bardzo miękki. Odcedzamy i starannie osączamy. Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, odcinamy korzonki i zielone liście, zostawiając tylko białą część. Starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy por. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut, po czym wsypujemy mąkę. Smażymy dalej, ciągle mieszając, kolejne 2 minuty. Po trochu dolewamy mleko i 2 szklanki (1/2 litra) wody. Solimy i zagotowujemy. Dodajemy kalafior i śmietankę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ścieramy na tarce połowę sera, zaś drugą połowę kroimy w małą kostkę. Zupę porcjami miksujemy w blenderze lub malakserze, przecieramy przez sitko z powrotem do garnka. Podgrzewamy i dodajemy starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do ogrzanych talerzy, posypujemy kostkami sera i oprószamy świeżo startą gałką. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krem z kalafiora z serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska