W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem cytrynowy z piniową kruszonką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Krem cytrynowy z piniową kruszonką

Mocno cytrynowy krem przykryty złotą kruszonką. Wariacja na temat "crumble".

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 180 g cukru
  • płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • szklanka (250 ml) gęstego greckiego jogurtu naturalnego
  • 120 g mąki
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Krem cytrynowy z piniową kruszonką - Opis przyrządzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 ścieramy na drobnej tarce skórkę, ze wszystkich 4 zaś wyciskamy sok. Do żaroodpornej miski wsypujemy 125 g cukru i skrobię kukurydzianą. Dodajemy sok i skórkę z cytryn, połowę (czyli 60 g) masła w kawałkach i jajka. Mieszamy i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą - powinno jej być tyle, żeby miska swoim dnem nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy krem na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje - jakieś 20 minut do pół godziny, ale różnie bywa. Zdejmujemy miskę z garnka i studzimy. Zimny krem starannie mieszamy z jogurtem i przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Makę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru i resztę masła w kawałkach. Rozcieramy palcami, aż masło połączy się z mąką i powstanie kruszonka. Dodajemy orzeszki piniowe, mieszamy i rozdzielamy pomiędzy 4 miseczki z kremem. Wstawiamy deser do piekarnika na pół godziny - aż kruszonka się zarumieni. Podajemy na ciepło, ale nie gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem cytrynowy z piniową kruszonką: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krem cytrynowy z piniową kruszonką przepisy:

  • Gruszki z migdałową kruszonką
    Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.
  • Śliwki z kruszonką nr 2 Śliwki z kruszonką nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Zimowe owoce z kruszonką
    Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.
  • Jabłka z kruszonką
    Pyszny jesienny deser, lubiany przez wszystkie pokolenia.
  • Śliwki z kruszonką
    Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).




Podziel się linkiem:


Komentarze: