Mocno cytrynowy krem przykryty złotą kruszonką. Wariacja na temat "crumble".
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Krem cytrynowy z piniowÄ… kruszonkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 ścieramy na drobnej tarce skórkę, ze wszystkich 4 zaś wyciskamy sok. Do żaroodpornej miski wsypujemy 125 g cukru i skrobię kukurydzianą. Dodajemy sok i skórkę z cytryn, połowę (czyli 60 g) masła w kawałkach i jajka. Mieszamy i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą - powinno jej być tyle, żeby miska swoim dnem nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy krem na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje - jakieś 20 minut do pół godziny, ale różnie bywa. Zdejmujemy miskę z garnka i studzimy. Zimny krem starannie mieszamy z jogurtem i przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Makę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru i resztę masła w kawałkach. Rozcieramy palcami, aż masło połączy się z mąką i powstanie kruszonka. Dodajemy orzeszki piniowe, mieszamy i rozdzielamy pomiędzy 4 miseczki z kremem. Wstawiamy deser do piekarnika na pół godziny - aż kruszonka się zarumieni. Podajemy na ciepło, ale nie gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Krem cytrynowy z piniową kruszonką: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |