Plastry karkówki smażymy i podajemy z jabłkowo-cebulowym sosem - świetna, rozgrzewająca potrawa zimowa. Doskonałym dodatkiem będą smażone jabłka z majerankiem, kremowe piure i może trochę szpinaku w liściach...
Kraj pochodzenia: Francja - Normandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotlety z karkówki z cydrem - Opis przyrządzania:
Karkówkę kroimy na 4 plastry, każdy o wadze mniej więcej 150 g. Mięso solimy i - pardon - pieprzymy. Cebule obieramy z łusek i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Zdejmujemy mięso z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie zupełnie miękka i zacznie się rumienić. Do cebuli wlewamy cydr, zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn się trochę zredukuje. Wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę musztardy z Dijon i łyżkę gruboziarnistej musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i dusimy mięso w sosie przez mniej więcej 10 minut, aż będzie miękkie. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i musztardą i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotlety z karkówki z cydrem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |