W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety z karkówki z cydrem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotlety z karkówki z cydrem

Plastry karkówki smażymy i podajemy z jabłkowo-cebulowym sosem - świetna, rozgrzewająca potrawa zimowa. Doskonałym dodatkiem będą smażone jabłka z majerankiem, kremowe piure i może trochę szpinaku w liściach...

Kraj pochodzenia: Francja - Normandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • olej słonecznikowy
  • 1 i 1/2 szklanki wytrawnego cydru
  • szklanka śmietanki kremowej
  • musztarda z Dijon
  • musztarda gruboziarnista

Kotlety z karkówki z cydrem - Opis przyrządzania:

Karkówkę kroimy na 4 plastry, każdy o wadze mniej więcej 150 g. Mięso solimy i - pardon - pieprzymy. Cebule obieramy z łusek i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Zdejmujemy mięso z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie zupełnie miękka i zacznie się rumienić. Do cebuli wlewamy cydr, zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn się trochę zredukuje. Wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę musztardy z Dijon i łyżkę gruboziarnistej musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i dusimy mięso w sosie przez mniej więcej 10 minut, aż będzie miękkie. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i musztardą i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety z karkówki z cydrem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kotlety z karkówki z cydrem przepisy:

  • Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym
    Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
  • Steki z karkówki z ginem
    Steki z karkówki przyprawiamy pastą z czosnku i jałowca, co znacznie podnosi smak codziennej wieprzowiny. Mięso polewamy kremowym sosem z dodatkiem ginu. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, duszona włoska kapusta i smażone jabłka.
  • Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)
    Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. *!*1905*!*) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.
  • Kiszona kapusta z rodzynkami
    Bardzo smaczna, oryginalna kiszona kapustka - świetny dodatek do pieczonego schabu, smażonej karkówki, kurczaka lub perliczki...




Podziel się linkiem:


Komentarze: