W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety schabowe z kminkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kotlety schabowe z kminkiem

Kotlety schabowe z kminkiem

Ania ciągle chora, więc odkryłyśmy (na nowo) przedwojenny młynek do przypraw. Ania dzielnie zmieliła łyżeczkę kminku, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę grubej soli, no i coś trzeba było z tym zrobić... Rozbiłyśmy trochę schabu i namaściłyśmy go "zmielonką". Wyszło dobrze.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) chudego schabu bez koÅ›ci
  • Å‚yżeczka kminku
  • Å‚yżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach
  • Å‚yżeczka grubej soli morskiej
  • 2 jajka
  • kilka Å‚yżek tartej buÅ‚ki
  • 3 Å‚yżki oleju sÅ‚onecznikowego
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • cytryna
  • natka pietruszki

Kotlety schabowe z kminkiem - Opis przyrzÄ…dzania:

Schab kroimy na 4 plastry. Na lekko wilgotnej desce do krojenia kładziemy plaster mięsa, przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i rozbijamy tłuczkiem na cienki placek. Jest to czynność terapeutyczna (pozwala uwolnić stres bez agresji skierowanej przeciw innym jednostkom ludzkim), więc oddajemy się jej w pełni, pamiętając jednak, że produktem końcowym ma być kotlet, a nie miazga mięsna... Aplikujemy to wszystkim kawałkom schabu. Do ręcznego (niekoniecznie przedwojennego) lub elektrycznego młynka wsypujemy kminek, pieprz i sól. Mielimy na drobny proszek - można też utłuc w moździerzu. Każdy cienko rozbity kotlet posypujemy z obu stron mielonymi przyprawami. Jajka wybijamy ze skorupek na talerz i rozkłócamy widelcem na jednolitą masę. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Kotlety maczamy najpierw w jajkach, potem obtaczamy w tartej bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu, aż spodnia strona się zarumieni - ja się zagapiłam i pierwsze dwa kotlety nieco się przepiekły... Kiedy kotlety będą od spodu ładnie rumiane, odwracamy je na drugą stronę i dokładamy na patelnię masło. Smażymy, aż kotlety będa rumiano-złociste także z drugiej strony. Podajemy z ćwiartką cytryny i ozdobnym listkiem natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety schabowe z kminkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kotlety schabowe z kminkiem przepisy:

  • Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szaÅ‚wiÄ…
    Bardzo ciekawe, zimowe w charakterze, kotlety ze schabu lub karkówki - najpierw marynujemy mięso przez noc w słodko-słonej zalewie (dzięki temu będą miękkie i soczyste), potem nacieramy korzenną przyprawą, a na koniec smażymy, obtoczone w mące. Do tego koniecznie jakieś ziemniaki (piure, smażone, zapiekane) i kolorowe jarzynki - brokuły, buraczki, kalafior, pory...
  • Tonkatsu, czyli schabowy po japoÅ„sku Tonkatsu, czyli schabowy po japoÅ„sku
    Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne *!*3809*!*. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.
  • Czeski gulasz z kiszonÄ… kapustÄ…
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Ziemniaki po szwajcarsku z serami
    Solidna górska zapiekanka z kartofli, doskonała na "po nartach". Jeśli wolimy dania bezmięsne, po prostu nie dodajemy salami.
  • CielÄ™cinka z sosem cytrynowym
    Bardzo smaczne i praktyczne danie: kotleciki marynujemy przez noc w cytrynowej zalewie, zaś tuż przed podaniem smażymy je szybko i podajemy z kremowym sosem. No i jak to brzmi?




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: