Ania ciągle chora, więc odkryłyśmy (na nowo) przedwojenny młynek do przypraw. Ania dzielnie zmieliła łyżeczkę kminku, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę grubej soli, no i coś trzeba było z tym zrobić... Rozbiłyśmy trochę schabu i namaściłyśmy go "zmielonką". Wyszło dobrze.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotlety schabowe z kminkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Schab kroimy na 4 plastry. Na lekko wilgotnej desce do krojenia kładziemy plaster mięsa, przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i rozbijamy tłuczkiem na cienki placek. Jest to czynność terapeutyczna (pozwala uwolnić stres bez agresji skierowanej przeciw innym jednostkom ludzkim), więc oddajemy się jej w pełni, pamiętając jednak, że produktem końcowym ma być kotlet, a nie miazga mięsna... Aplikujemy to wszystkim kawałkom schabu. Do ręcznego (niekoniecznie przedwojennego) lub elektrycznego młynka wsypujemy kminek, pieprz i sól. Mielimy na drobny proszek - można też utłuc w moździerzu. Każdy cienko rozbity kotlet posypujemy z obu stron mielonymi przyprawami. Jajka wybijamy ze skorupek na talerz i rozkłócamy widelcem na jednolitą masę. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Kotlety maczamy najpierw w jajkach, potem obtaczamy w tartej bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu, aż spodnia strona się zarumieni - ja się zagapiłam i pierwsze dwa kotlety nieco się przepiekły... Kiedy kotlety będą od spodu ładnie rumiane, odwracamy je na drugą stronę i dokładamy na patelnię masło. Smażymy, aż kotlety będa rumiano-złociste także z drugiej strony. Podajemy z ćwiartką cytryny i ozdobnym listkiem natki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotlety schabowe z kminkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |