Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotleciki z jajek - Opis przyrzÄ…dzania:
6 jajek gotujemy na twardo (zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie) i obieramy ze skorupek. Dymkę obieramy ze zwiędłych liści, myjemy i drobno siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy dymkę i smażymy na małym ogniu, aż zacznie się złocić. Bułkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Kiedy dobrze nasiąknie, odciskamy w ręku nadmiar płynu. Bułkę i jajka na twardo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze. Dodajemy surowe jajko (siódme), uduszoną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy łyżką na gęstą masę - jeśli jest za mało wilgotna, dodajemy trochę śmietany. Delikatnie formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Na sporej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Ostrożnie wkładamy kotleciki (mają skłonność do rozpadania się, więc trzeba być uważnym) i smażymy je na rumiano. Przewracamy szeroką łopatką kuchenną i dosmażamy z drugiej strony. Podajemy z sosem koperkowym, szczawiowym lub pomidorowym i - koniecznie - z młodymi ziemniakami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Kotleciki z jajek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |