W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki z jajek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Kotleciki z jajek

Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 7 jajek
  • 2 cebulki dymki
  • 4 łyżki masła
  • mała bułka (typu kajzerka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • ewentualnie trochę gęstej śmietany
  • tarta bułka do panierowania

Kotleciki z jajek - Opis przyrządzania:

6 jajek gotujemy na twardo (zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie) i obieramy ze skorupek. Dymkę obieramy ze zwiędłych liści, myjemy i drobno siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy dymkę i smażymy na małym ogniu, aż zacznie się złocić. Bułkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Kiedy dobrze nasiąknie, odciskamy w ręku nadmiar płynu. Bułkę i jajka na twardo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze. Dodajemy surowe jajko (siódme), uduszoną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy łyżką na gęstą masę - jeśli jest za mało wilgotna, dodajemy trochę śmietany. Delikatnie formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Na sporej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Ostrożnie wkładamy kotleciki (mają skłonność do rozpadania się, więc trzeba być uważnym) i smażymy je na rumiano. Przewracamy szeroką łopatką kuchenną i dosmażamy z drugiej strony. Podajemy z sosem koperkowym, szczawiowym lub pomidorowym i - koniecznie - z młodymi ziemniakami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Kotleciki z jajek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kotleciki z jajek przepisy:

  • Ziemniaki zapiekane z mozarellą
    Wiejska włoska potrawa, smaczna i sycąca. Dobra na mroźny dzień. Podajemy z sałatą (roszponka...) lub jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów.
  • Krokieciki z kalafiora
    Bezpretensjonalne małe danko - zgrabne kotleciki z ziemniaków i kalafiora. Podajemy z ulubionym sosem - np. koperkowym - lub na sałacie, w towarzystwie surówki z marchewki i jakiegoś słodko-kwaśnego chutneyu.
  • Szkockie jaja (za przeproszeniem) Szkockie jaja (za przeproszeniem)
    Lekkostrawne to-to nie jest, nie da się ukryć. Ale dobre! I bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza po przekrojeniu. Jeśli cierpimy akurat na spowodowany kryzysem brak środków do wystawnego życia, takie jajka mogą być doskonałym (i oszczędnym) daniem na wielkanocnym stole. Podajemy je z piure lub ziemniakami z koperkiem i kolorową sałatą.
  • Jajka i szparagi w sosie curry
    Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.
  • Kotleciki mielone z kurczaka
    Delikatne kotleciki z kurzej piersi są znakomite z ziemniacznym piure lub kluskami śląskimi i jakąś delikatną jarzynką - np. glazurowaną marchewką.




Podziel się linkiem:


Komentarze: