Ach, kotleciki jagnięce! Moje ulubione danie! Soczyste, nieduże kawałeczki mięsa z kostką grillujemy na różowo (naprawdę - jeśli lubimy jedynie mięso porządnie wypieczone, nie warto się brać za to danie...), po czym podajemy z pachnącym ziołowym sosem. Do tego doskonale pasują Pomidory prowansalskie.
Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula średniej wielkości
solidny zÄ…bek czosnku
mały pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
płaska łyżka zwykłej mąki
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
12 kotlecików jagnięcych z kostką
Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji) - Opis przyrządzania:
CebulÄ™ oraz czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Natkę płuczemy i osuszamy, obskubujemy listki, po czym listki te również drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy, wsypujemy mąkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż mąka zacznie leciutko się rumienić.
Dodajemy cebulę z czosnkiem oraz natkę i smażymy jeszcze chwilę, mieszając.
Wlewamy wino, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i zagotowujemy. Trzymamy na malutkim ogniu do momentu podania.
Kotleciki nacieramy oliwÄ…, lekko solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, wkładamy kotleciki (pojedynczą warstwą) i grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście możemy też upiec mięso na grillu ogrodowym, jeśli pogoda pozwoli...
Kotleciki układamy na ogrzanych talerzach i polewamy gorącym sosem ziołowym.
Podajemy natychmiast, w towarzystwie pieczonych pomidorów, ratatouille, zielonej fasolki szparagowej i sałaty (albo z czymkolwiek innym o charakterze śródziemnomorskim).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji): do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji) przepisy:
Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.
Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...
Jagnięcina z gremolatą Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.
Klasyczne ossobuco To przepis dla mojej przyjaciółki Halinki - długo przez nią wyczekiwany. Osoobuco wymaga pocięcia giczy cielęcej na poprzeczne plastry, co przez lata całe przekraczało wyobraźnię polskich rzeźników. Ostatnio jednak nastąpił wyraźny przełom i oto okazało się, że nic rzeźnikom nie straszne, że ciąć w poprzek potrafią i ba, czynią to nawet chętnie, wnioskując z obserwacji cielęcej podaży. W klasycznym mediolańskim przepisie nie dodaje się pomidorów, co bardzo mi odpowiada - w większości "włoskich" restauracji w Europie ossobuco dosłownie pływa w przecierze pomidorowym, co skutecznie zniechęca mnie do zamawiania tego właśnie dania. Poniższy przepis pochodzi od Anny Del Conte, znakomitej Włoszki piszącej po angielsku. Troszkę go zmodyfikowałam, ale tylko troszkę.
Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami Szalenie proste, a bardzo smaczne kotleciki (takie w rodzaju hamburgerów) na bezpretensjonalny i błyskawiczny obiad. Mam wielką słabość do takich kotlecików, bo pasuje do nich właściwie każdy jarzynowy dodatek - do tych jabłkowych podałabym albo piure z ziemniaków albo małe kładzione kluseczki, albo - jeszcze lepiej! - kuskus z oliwą i siekanymi świeżymi ziołami. A jeśli chodzi o surówki czy jarzynki, to hulaj dusza, piekła nie ma!