W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki jagnięce po grecku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotleciki jagnięce po grecku

Różowe w środku, delikatne kotleciki z kostką marynujemy przed pieczeniem w greckich przyprawach. Podajemy z gałązkami świeżego oregano, grecką sałatką lub piure z bobu.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 12 kotlecików jagnięcych z kostką
  • świeże oregano

Kotleciki jagnięce po grecku - Opis przyrządzania:

Mieszamy razem skórkę z cytryny, oregano, rozgniecione ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. dodajemy trochę soli i pieprzu, dobrze mieszamy. Marynatą nacieramy kotleciki jagnięce i odstawiamy na parę minut. Przez ten czas rozgrzewamy patelnię grillową, aż będzie lekko dymić. Na patelnię kładziemy osączone z marynaty kotleciki i grillujemy je po 3 minuty z każdej strony. Kiedy przewrócimy mięso na drugą stronę, smarujemy przypieczony wierzch odrobiną marynaty. Upieczone kotleciki układamy po 3 na ogrzanych talerzach i ozdabiamy gałązkami świeżego oregano.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce po grecku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kotleciki jagnięce po grecku przepisy:

  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...
  • Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami
    Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.
  • Jagnięcina z gremolatą
    Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.
  • Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji)
    Ach, kotleciki jagnięce! Moje ulubione danie! Soczyste, nieduże kawałeczki mięsa z kostką grillujemy na różowo (naprawdę - jeśli lubimy jedynie mięso porządnie wypieczone, nie warto się brać za to danie...), po czym podajemy z pachnącym ziołowym sosem. Do tego doskonale pasują *!*2262*!*.
  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...




Podziel się linkiem:


Komentarze: