W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Koktajl brzoskwiniowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Koktajl brzoskwiniowy

Gęsty słodki sok - kwintesencja lata.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe brzoskwinie
  • 2 garście dojrzałych truskawek
  • sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy
  • lód

Koktajl brzoskwiniowy - Opis przyrządzania:

Brzoskwinie zanurzamy na minutę we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę i usuwamy pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucamy do blendera. Dodajemy truskawki (bez ogonków, oczywiście) i sok pomarańczowy. Wrzucamy 6 kostek lodu. Owoce miksujemy na gładkie piure, przelewamy do szklanek i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Koktajl brzoskwiniowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Koktajl brzoskwiniowy przepisy:

  • Brzoskwinie z bezą
    Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Brzoskwinie w różowym winie
    Lekki deser na zakończenie letniego obiadu. Wino podczas gotowania zamienia się w słodki sos, a procenty ulatują w powietrze. Można więc takie brzoskwinie podać i dzieciom (starszym). Niech się cieszą.
  • Kompot wigilijny (po mojemu)
    Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!
  • Sos Melba
    Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.




Podziel się linkiem:


Komentarze: