W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kokosowe tarteletki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kokosowe tarteletki

Bardzo użyteczne "kokosankowe" foremki do babeczek. Możemy je napełnić pastą cytrynową (Lemon curd czyli pasta cytrynowa) lub z marakui (Pasta z marakui), albo bitą śmietaną, albo serkiem mascarpone i ozdobić rozmaitymi owocami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania foremek
  • 200 g słodzonych wiórków kokosowych
  • 2 surowe białka
  • 100 g cukru

Kokosowe tarteletki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem foremkę do mini-mufinek, taką o 12 zagłębieniach, po czym na dno każdego zagłębienia wkładamy małe kółko z papieru do pieczenia.
Mieszamy razem wiórki, białka i cukier na jednolitą masę. Masą wylepiamy przygotowane foremki, przeznaczając mniej więcej łyżkę masy na każdą babeczkę. Wstawiamy babeczki do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż wiórki zaczną się rumienić. Wyjmujemy formę, chwilkę studzimy, po czym ostrożnie wyjmujemy babeczki z foremek (spody będą miękkie) i studzimy zupełnie (w miarę stygnięcia babeczki będą twardnieć). Odlepiamy papierowe kółka, po czym napełniamy babeczki czym nam serce dyktuje...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kokosowe tarteletki: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: