Mocno przyprawione klopsiki o hiszpańskiej paprykowej nucie. Doskonałe z kładzionymi kluseczkami, niezłe również ze smażonymi ziemniakami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klopsiki z wędzoną papryką - Opis przyrządzania:
Z pieczonej papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy połowę posiekanej papryki, połowę siekanej cebuli, wędzoną paprykę (pimenton), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem starannie wyrabiamy na jednolitą masę, z której toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy kulki i smażymy na sporym ogniu, aż będą rumiane od spodu. Kulki przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, zmniejszając nieco ogień. Kiedy kulki są ze wszystkich stron rumiane, przekładamy je cedzakową łyżką na talerz. Na patelnię po klopsikach wrzucamy resztę papryki i cebuli i smażymy 5 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. Ewentualnie dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Wlewamy przecier pomidorowy (passatę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nie zapominając też o łyżeczce cukru. Do sosu wkładamy klopsiki, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Co jakiś czas zaglądamy, czy się nie przypalają. Podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Klopsiki z wędzoną papryką: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |