W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klopsiki z wędzoną papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Klopsiki z wędzoną papryką

Klopsiki z wędzoną papryką

Mocno przyprawione klopsiki o hiszpańskiej paprykowej nucie. Doskonałe z kładzionymi kluseczkami, niezłe również ze smażonymi ziemniakami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 pieczona czerwona papryka
  • cebula
  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
  • łyżka suszonej wędzonej papryki (pimenton)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartej bułki
  • oliwa z oliwek
  • 400 g włoskiego przecieru pomidorowego (passata)

Klopsiki z wędzoną papryką - Opis przyrządzania:

Z pieczonej papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy połowę posiekanej papryki, połowę siekanej cebuli, wędzoną paprykę (pimenton), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem starannie wyrabiamy na jednolitą masę, z której toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy kulki i smażymy na sporym ogniu, aż będą rumiane od spodu. Kulki przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, zmniejszając nieco ogień. Kiedy kulki są ze wszystkich stron rumiane, przekładamy je cedzakową łyżką na talerz. Na patelnię po klopsikach wrzucamy resztę papryki i cebuli i smażymy 5 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. Ewentualnie dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Wlewamy przecier pomidorowy (passatę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nie zapominając też o łyżeczce cukru. Do sosu wkładamy klopsiki, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Co jakiś czas zaglądamy, czy się nie przypalają. Podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Klopsiki z wędzoną papryką: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Klopsiki z wędzoną papryką przepisy:

  • Klopsiki w sosie kreolskim Klopsiki w sosie kreolskim
    Jeszcze jedne klopsiki, wiem - ale to jest takie dobre, rodzinne danie, łatwe zarówno do zrobienia, jak i podzielenia między domowników...
  • Kalmary z papryką i czerwoną cebulką
    Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Domowy ketchup pikantny Domowy ketchup pikantny
    Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!




Podziel się linkiem:


Komentarze: