W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klopsiki z wędzoną papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Klopsiki z wędzoną papryką

Klopsiki z wędzoną papryką

Mocno przyprawione klopsiki o hiszpańskiej paprykowej nucie. Doskonałe z kładzionymi kluseczkami, niezłe również ze smażonymi ziemniakami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 pieczona czerwona papryka
  • cebula
  • 1/2 kg chudej mielonej woÅ‚owiny
  • Å‚yżka suszonej wÄ™dzonej papryki (pimenton)
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 4 Å‚yżki tartej buÅ‚ki
  • oliwa z oliwek
  • 400 g wÅ‚oskiego przecieru pomidorowego (passata)

Klopsiki z wędzoną papryką - Opis przyrządzania:

Z pieczonej papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy połowę posiekanej papryki, połowę siekanej cebuli, wędzoną paprykę (pimenton), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem starannie wyrabiamy na jednolitą masę, z której toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy kulki i smażymy na sporym ogniu, aż będą rumiane od spodu. Kulki przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, zmniejszając nieco ogień. Kiedy kulki są ze wszystkich stron rumiane, przekładamy je cedzakową łyżką na talerz. Na patelnię po klopsikach wrzucamy resztę papryki i cebuli i smażymy 5 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. Ewentualnie dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Wlewamy przecier pomidorowy (passatę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nie zapominając też o łyżeczce cukru. Do sosu wkładamy klopsiki, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Co jakiś czas zaglądamy, czy się nie przypalają. Podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Klopsiki z wędzoną papryką: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: