W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kawa bardzo mrożona

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Kawa bardzo mrożona

Napój-deser dla wielbicieli kawy białej i słodkiej. A takich jest całkiem sporo...

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 ml bardzo mocnego espresso (najlepiej z wÅ‚oskiego ekspresu)
  • maÅ‚a puszka sÅ‚odzonego mleka skondensowanego
  • szklanka kremowej Å›mietanki
  • Å‚yżka mielonej kawy

Kawa bardzo mrożona - Opis przyrządzania:

Espresso studzimy i mieszamy z mlekiem skondensowanym. Dolewamy połowę śmietanki. Przelewamy napój do wysokich szklanek i wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Wyjmujemy szklanki kwadrans przed podaniem, zaś tuż przed podaniem ubijamy resztę śmietanki. Każda porcję ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypujemy (artystycznie) mieloną kawą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kawa bardzo mrożona: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kawa bardzo mrożona przepisy:

  • Poncz jabÅ‚eczny z pomaraÅ„czami
    Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!
  • Smoothie zimowe, żurawinowe
    Świetny napój śniadaniowy, naładowany nie tylko smakiem, ale i witaminami. Bardzo dobry na rozpoczęcie dnia, powiedzmy w drugi dzień Świąt albo w dzień noworoczny - w każdym razie po dużym obżarstwie.
  • Mangorita a la Natalka
    Zrobiłam wczoraj tę mangoritę dla uczczenia ostatniego ciepłego dnia. Ponieważ przypadkowy nieco dobór składników i proporcji okazał się nadzwyczaj udany, szybko go zapisuję, bo zapomnę. Drink nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś chce, może sobie go dosłodzić syropem cukrowym - nam ta cierpkość właśnie odpowiadała.
  • Limoncello Spritz Limoncello Spritz
    Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".
  • Sos kawowy do deserów
    Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: