Oryginalny sposób na kalafior - znakomity do mięsa z grilla lub patelni.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kalafior z imbirem - Opis przyrzÄ…dzania:
Kalafiorowi odcinamy liście i łodygę, dzielimy na małe różyczki i starannie płuczemy na sicie.
Cebule obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w dość cienkie plasterki.
Imbir obieramy i drobno siekamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kalafior i cebulę i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy imbir i smażymy dalej, jakieś 8-10 minut. Wlewamy wywar warzywny i podduszamy jeszcze chwilę (kalafior powinien być jeszcze lekko twardawy). Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Podajemy do mięsa z grilla lub smażonego panierowanego sera (Ser smażony).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kalafior z imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska