W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka

Niemcy są ekspertami w pieczeniu tłustego drobiu. Taka kaczka może być świetnym daniem sylwestrowym, zwłaszcza, że i alkoholu można pod nią wypić sporo... Podajemy z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kaczka o wadze do 2 kg
  • 500 g tostowego chleba
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • garść rodzynek
  • szklanka soku pomarańczowego
  • łyżka mąki kartoflanej

Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka - Opis przyrządzania:

Kaczkę myjemy, osuszamy i solimy zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb (to na nadzienie) kroimy w sporą kostkę. Mało ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym 2 całe jajka i 2 żółtka, cały czas ubijając. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką. Mieszamy krem z chlebem i rodzynkami. Odcinamy kawałek folii aluminiowej, a na niej kładziemy folię plastikową tej samej wielkości. Na środku kładziemy masę chlebową, zwijamy w wałek i dobrze ściskamy końce. W garnku zagotowujemy półtora litra wody. Wkładamy paczkę z nadzieniem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Wyjmujemy i rozwijamy. Podgotowanym nadzieniem napychamy kaczkę i zszywamy lub starannie spinamy kuchenną szpilką. Kładziemy kaczkę na boku (na jednej nóżce) w brytfance i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach odwracamy kaczkę na drugą nóżkę i pieczemy kolejne 15 minut. Teraz kładziemy kaczką na piersi i pieczemy 15 minut. Na koniec układamy kaczkę na plecach, polewamy sosem od pieczenia i pieczemy na ciemnozłoto - przez ponad godzinę, kaczka powinna być dobrze wypieczona. 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę piekarnika do 250 stopni i polewamy pierś kaczki osoloną wodą. Po 5 minutach wyjmujemy kaczkę z brytfanki, kładziemy na kawałku folii i wkładamy do zgaszonego piekarnika. Z brytfanki wybieramy większość tłuszczu, stawiamy ją na ogniu i wlewamy sok pomarańczowy. Zagotowujemy, zeskrobując z dna przypieczone kawałki mięsa. Mąkę kartoflaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem "Wypoczętą" kaczkę kroimy na porcje, nadzienie na kawałki i kładziemy na ogrzanym półmisku. Sos podajemy w sosjerce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka przepisy:

  • Kaczka pieczona z ananasem
    Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.
  • Kaczka pieczona z miodem Kaczka pieczona z miodem
    Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
  • Florentynki
    Klasyczne, konieczne na Boże Narodzenie, niemieckie ciasteczka bakaliowe - przepysznie słodkie od miodu, chrupiące od migdałów, ciągnące się od karmelu i suszonych owoców. Ten przepis szczególnie mi odpowiada, bo oprócz migdałów znajdziemy w nim jeszcze orzeszki piniowe. Florentynki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, bo łatwo miękną.
  • Świąteczna kaczka ze śliwkami i kapustą
    Bardzo oryginalny przepis, luźno wywodzący się z francuskiej Alzacji. Zestawienie suszonych śliwek i kiszonej kapusty duszonej w śmietanie jest może nieoczekiwane, ale bardzo smaczne.
  • Amerykańce
    Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.




Podziel się linkiem:


Komentarze: