Staroświeckie, francuskie, wiosenne danie z jajek w sosie szczawiowo-maślano-śmietanowym.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka w sosie szczawiowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Szczaw bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, obrywamy ogonki. Listki osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1/3 masła, wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu, aż zwiędnie i straci świeży zielony kolor na rzecz khaki. Zdejmujemy z ognia, solimy, (pardon) pieprzymy i doprawiamy odrobiną gałki. Dzielimy szczaw między 6 żaroodpornych miseczek.
Do każdej miseczki wbijamy jajko - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtka. Na wierzch nalewamy śmietankę i rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Znów lekko solimy i (znów pardon) pieprzymy. Ustawiamy miseczki na dużej, głębokiej patelni, dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy miseczek i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie bąbelkować, zmniejszamy ciut ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy jajka 5 minut. Sprawdzamy - jeśli masło się roztopiło, a jajka się ścięły, zdejmujemy patelnię z ognia, a po chwili wyjmujemy miseczki. Podajemy natychmiast ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka w sosie szczawiowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |