W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka w sosie szczawiowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka w sosie szczawiowym

Staroświeckie, francuskie, wiosenne danie z jajek w sosie szczawiowo-maślano-śmietanowym.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) świeżego szczawiu
  • 125 g (pół kostki) masła
  • gałka muszkatołowa
  • 6 jajek
  • 150 ml kremowej śmietanki

Jajka w sosie szczawiowym - Opis przyrządzania:

Szczaw bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, obrywamy ogonki. Listki osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1/3 masła, wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu, aż zwiędnie i straci świeży zielony kolor na rzecz khaki. Zdejmujemy z ognia, solimy, (pardon) pieprzymy i doprawiamy odrobiną gałki. Dzielimy szczaw między 6 żaroodpornych miseczek.
Do każdej miseczki wbijamy jajko - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtka. Na wierzch nalewamy śmietankę i rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Znów lekko solimy i (znów pardon) pieprzymy. Ustawiamy miseczki na dużej, głębokiej patelni, dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy miseczek i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie bąbelkować, zmniejszamy ciut ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy jajka 5 minut. Sprawdzamy - jeśli masło się roztopiło, a jajka się ścięły, zdejmujemy patelnię z ognia, a po chwili wyjmujemy miseczki. Podajemy natychmiast ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka w sosie szczawiowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: