Klasyczne danie mieszczańskiej kuchni francuskiej - choć Nela Rubinstein pod tą samą nazwą podaje zupełnie inny przepis. Takie jajka są świetnym "niedzielno-gościowym" śniadaniem wakacyjnym.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka "mimoza" - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na twardo (czyli około 8 minut od zagotowania wody). Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek.
W tak zwanym międzyczasie ewentualnie ukręcamy majonez.
Jajka kroimy w poprzek na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. 2 żółtka zostawiamy (do zrobienia "mimozy"), resztę rozgniatamy widelcem i dodajemy po trochu majonez, aż powstanie gęsty krem. Mieszamy z ziołami, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Sałatę dzielimy na listki, starannie je płuczemy i osuszamy, po czym kładziemy je na dużym talerzu.
Pomidory myjemy, kroimy w 12 plasterków i układamy je na sałacie. Lekko solimy.
Połówki białek nadziewamy kremem żółtkowo-majonezowym (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, ale w warunkach polowych po prostu łyżeczką) i ustawiamy na plasterkach pomidorów.
Przez rzadkie plastikowe sitko przecieramy odłożone żółtka prosto na talerz z jajkami - powstanie ładna, rzeczywiście nieco podobna do kwiatów mimozy - dekoracja.
Podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka "mimoza": do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |