W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka "mimoza"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka "mimoza"

Klasyczne danie mieszczańskiej kuchni francuskiej - choć Nela Rubinstein pod tą samą nazwą podaje zupełnie inny przepis. Takie jajka są świetnym "niedzielno-gościowym" śniadaniem wakacyjnym.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka (ćwierć litra) dobrego majonezu (Majonez)
  • 3 łyżki siekanych ziół (natka-koperek-szczypiorek-estragon)
  • główka sałaty
  • 2 ładne pomidory

Jajka "mimoza" - Opis przyrządzania:

Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na twardo (czyli około 8 minut od zagotowania wody). Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek.
W tak zwanym międzyczasie ewentualnie ukręcamy majonez.
Jajka kroimy w poprzek na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. 2 żółtka zostawiamy (do zrobienia "mimozy"), resztę rozgniatamy widelcem i dodajemy po trochu majonez, aż powstanie gęsty krem. Mieszamy z ziołami, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Sałatę dzielimy na listki, starannie je płuczemy i osuszamy, po czym kładziemy je na dużym talerzu.
Pomidory myjemy, kroimy w 12 plasterków i układamy je na sałacie. Lekko solimy.
Połówki białek nadziewamy kremem żółtkowo-majonezowym (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, ale w warunkach polowych po prostu łyżeczką) i ustawiamy na plasterkach pomidorów.
Przez rzadkie plastikowe sitko przecieramy odłożone żółtka prosto na talerz z jajkami - powstanie ładna, rzeczywiście nieco podobna do kwiatów mimozy - dekoracja.
Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka "mimoza": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: