W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajecznica z pomidorami i kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Jajecznica z pomidorami i kozim serem

Bogata, kolorowa jajecznica, znakomite danie dla bardzo głodnych ludzi, którzy nie lubią długo czekać.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 10 jajek
  • duży
  • dojrzaÅ‚y pomidor
  • 100 g koziego twarożku
  • 2 cebulki dymki
  • koperek
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a

Jajecznica z pomidorami i kozim serem - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka rozbijamy do miski i lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy kozi twarożek, pokruszony w grudki i pół pÄ™czka posiekanego koperku. DymkÄ™ drobno siekamy. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkÄ™. Na dużej patelni topimy masÅ‚o. Wrzucamy dymkÄ™, a po 2-3 minutach dodajemy pomidor. ChwilÄ™ podsmażamy i wlewamy jajka z twarożkiem. Na dużym ogniu smażymy jajecznicÄ™, aż osiÄ…gnie wÅ‚aÅ›ciwÄ… konsystencjÄ™ – niektórzy wolÄ… niemal pÅ‚ynnÄ…, inni znów dobrze Å›ciÄ™tÄ…. JeÅ›li bÄ™dziemy w trakcie smażenia caÅ‚y czas jajka mieszać, osiÄ…gniemy jajecznicÄ™ o charakterze kremu. JeÅ›li zaÅ› zamieszamy tylko od czasu do czasu – bÄ™dzie ona w wiÄ™kszych kawaÅ‚kach, w których Å‚atwo da siÄ™ odróżnić poszczególne skÅ‚adniki. Na koniec jajecznicÄ™ solimy i – za przeproszeniem – pieprzymy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajecznica z pomidorami i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jajecznica z pomidorami i kozim serem przepisy:

  • Jajecznica ze smardzami
    Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
  • Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami
    Na targu masa grzybów, najróżniejszych. A pomiędzy kurkami i prawdziwkami - gablotki, zamykane na pieczołowicie przechowywany klucz, z truflami, uszeregowanymi według wielkości. Drogie. Strasznie drogie. Kupujemy więc jedną niedużą truflę i staramy się wykorzystać ją jak najlepiej. Jajka użyte do tej jajecznicy muszą, ale naprawdę muszą, być ekstremalnie świeże i od wiejskich kur.
  • Luksusowy pasztet z selera z grzybami
    Znakomity wegetariański pasztet z selera i - no cóż - prawdziwków (stąd luksus w tytule). Mówiąc szczerze - używam prawdziwków mrożonych, krojonych w drobną kostkę. Jesienią zamieniłam prawdziwki na świeże podgrzybki - było ich w zeszłym roku mnóstwo! Przepis dostałam od koleżanki, koleżanka od swojej koleżanki itd, ale ponieważ wprowadziłam kilka modyfikacji, pozwalam sobie na umieszczenie go tutaj, nie roszcząc sobie jednak prawa do oryginału :). Tak czy owak, pasztet jest świetny i można go podawać na zimno z marynatami i sosami, lub na ciepło, jako pieczeń, na przykład z czerwoną kapustą (patrz: *!*4891*!*).
  • Pudding kokosowy z biaÅ‚Ä… i czarnÄ… czekoladÄ…
    Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: