W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajecznica z pomidorami i kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajecznica z pomidorami i kozim serem

Bogata, kolorowa jajecznica, znakomite danie dla bardzo głodnych ludzi, którzy nie lubią długo czekać.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 10 jajek
  • duży
  • dojrzały pomidor
  • 100 g koziego twarożku
  • 2 cebulki dymki
  • koperek
  • 3 łyżki masła

Jajecznica z pomidorami i kozim serem - Opis przyrządzania:

Jajka rozbijamy do miski i lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy kozi twarożek, pokruszony w grudki i pół pęczka posiekanego koperku. Dymkę drobno siekamy. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na dużej patelni topimy masło. Wrzucamy dymkę, a po 2-3 minutach dodajemy pomidor. Chwilę podsmażamy i wlewamy jajka z twarożkiem. Na dużym ogniu smażymy jajecznicę, aż osiągnie właściwą konsystencję – niektórzy wolą niemal płynną, inni znów dobrze ściętą. Jeśli będziemy w trakcie smażenia cały czas jajka mieszać, osiągniemy jajecznicę o charakterze kremu. Jeśli zaś zamieszamy tylko od czasu do czasu – będzie ona w większych kawałkach, w których łatwo da się odróżnić poszczególne składniki. Na koniec jajecznicę solimy i – za przeproszeniem – pieprzymy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajecznica z pomidorami i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jajecznica z pomidorami i kozim serem przepisy:

  • Jajecznica ze smardzami
    Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
  • Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami
    Na targu masa grzybów, najróżniejszych. A pomiędzy kurkami i prawdziwkami - gablotki, zamykane na pieczołowicie przechowywany klucz, z truflami, uszeregowanymi według wielkości. Drogie. Strasznie drogie. Kupujemy więc jedną niedużą truflę i staramy się wykorzystać ją jak najlepiej. Jajka użyte do tej jajecznicy muszą, ale naprawdę muszą, być ekstremalnie świeże i od wiejskich kur.
  • Luksusowy pasztet z selera z grzybami
    Znakomity wegetariański pasztet z selera i - no cóż - prawdziwków (stąd luksus w tytule). Mówiąc szczerze - używam prawdziwków mrożonych, krojonych w drobną kostkę. Jesienią zamieniłam prawdziwki na świeże podgrzybki - było ich w zeszłym roku mnóstwo! Przepis dostałam od koleżanki, koleżanka od swojej koleżanki itd, ale ponieważ wprowadziłam kilka modyfikacji, pozwalam sobie na umieszczenie go tutaj, nie roszcząc sobie jednak prawa do oryginału :). Tak czy owak, pasztet jest świetny i można go podawać na zimno z marynatami i sosami, lub na ciepło, jako pieczeń, na przykład z czerwoną kapustą (patrz: *!*4891*!*).
  • Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą
    Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.




Podziel się linkiem:


Komentarze: