W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze

Moje ulubione mięso w dobrze przyprawionym pomidorowym sosie. Podajemy z ryżem basmati lub błyskawicznym kuskusem - do jednego i drugiego możemy dodać garść siekanych, podpieczonych na złoto migdałów...

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 plastry jagnięciny z udźca
  • 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • duża puszka siekanych pomidorów we własnym soku

Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy. Kmin i kolendrę wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Sporą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy przyprawy. Smażymy przez minutę, mieszając, po czym dodajemy czosnek i plastry mięsa. Rumienimy jagnięcinę z obu stron, po czym wlewamy pomidory wraz z sokiem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze przepisy:

  • Cytrynowe klopsiki Cytrynowe klopsiki
    Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Ulubione warzywne curry Anusi Ulubione warzywne curry Anusi
    Łagodne wegańskie curry, doskonałe z ryżem lub plackami chappati. Moja córka je uwielbia - pod warunkiem, że mi nie drgnie ręka i nie wsypię zbyt dużo chilli...
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...




Podziel się linkiem:


Komentarze: