Pyszny jesienny deser, lubiany przez wszystkie pokolenia.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jabłka z kruszonką - Opis przyrządzania:
Antonówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki (jeśli jabłka są duże, kroimy na odpowiednio mniejsze kawałki). Jabłka wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę mielonego cynamonu, sok z połowy cytryny i sok jabłkowy. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, masło i cukier siekamy razem i rozcieramy palcami, aż wszystkie składniki połączą się i przybiorą postać kruszonki. Do uduszonych jabłek dodajemy rodzynki, mieszamy. Jabłka przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Podajemy na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Jabłka z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |