W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Inna marmolada z cebuli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Inna marmolada z cebuli

Smaczna, ciemna marmolada, doskonała do dojrzałych żółtych serów lub tarty z kozim twarożkiem.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2 małe słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • łyżka cukru
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie

Inna marmolada z cebuli - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy, kroimy na pół i w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, tymianek i listki laurowe. Smażymy kilka minut, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie - nie może się zrumienić! Posypujemy cebulę cukrem i smażymy, aż cukier się rozpuści. Lekko solimy. Dolewamy ocet winny, amniejszamy ogień na mały i smażymy marmoladę przez pół godziny do 40 minut. Powinna być gęsta, lepka i dość ciemna w kolorze. Dodajemy pieprz odsączony z zalewy i smażymy jeszcze minutę. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Inna marmolada z cebuli: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Inna marmolada z cebuli przepisy:

  • Marmolada "Rześki poranek"
    Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.
  • Marmolada grejpfrutowa
    Smaczna, lekko gorzkawa marmolada śniadaniowa. Świetna z ciepłymi croissantami lub z grzankami.
  • Marmolada z cebulki
    Ten konkretny przepis pochodzi akurat z Wysp, gdzie jada się marmoladę przede wszystkim do kiełbasek, ale Francuzi też mają swój confit d'oignon, podawany z kolei do foie gras. Tak, czy owak marmolada jest naprawdę bardzo smaczna, słodko-kwaśna i pasuje między innymi do smażonej wątróbki i rozmaitych pasztetów.
  • Jesienna marmolada z jabłek
    Szalenie prosta marmolada o wielorakim zastosowaniu - świetna na grzankach ze słodkiej bułki, dobra też jako nadzienie do kruchego ciasta lub pierożków. Jeśli ciepły *!*1843*!* podamy z łyżką zimnej marmolady, będziemy mieli oryginalny i natychmiastowy deser.
  • Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem
    Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...




Podziel się linkiem:


Komentarze: