Smaczne tapa, które oczywiście można upiec także na ogrodowym grillu. Podajemy razem z innymi małymi dankami z Hiszpanii.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos - Opis przyrządzania:
Z mięsa zdejmujemy tłuszcz, błony i ścięgna. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy, posypując przy siekaniu łyżeczką soli. Mieszamy w misce czosnek, kmin, koper, paprykę i trochę oliwy. Dodajemy polędwiczki i wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękoma, żeby przyprawy dobrze wetrzeć w mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. 6 patyczków do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez co najmniej 20 minut. W piekarniku rozgrzewamy górny grill. Nawlekamy mięso na patyczki, kładziemy na blaszce lub ruszcie i wstawiamy pod grill. Pieczemy po 4-5 minut z każdej strony, smarując ze 2 razy marynatą. Uwaga - nie trzymajmy mięsa pod opiekaczem zbyt długo, bo stwardnieje. Powinno być w środku niemal różowe. Podajemy od razu po upieczeniu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |