Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanki-z-porami-i-cheddarem

Grzanki z porami i cheddarem

Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kromki chleba typu ciabatta lub na zakwasie
2 pory
łyżka masła
150 g dobrego cheddara
2 łyżeczki sosu Worcestershire
surowe żółtko
łyżeczka bardzo ostrej musztardy (lub sproszkowanej gorczycy)
ostra papryka do smaku
trochę piwa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Chleb wkładamy do tostera i lekko opiekamy, możemy też leciutko zrumienić pieczywo pod opiekaczem.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone liści. Kroimy pory wzdłuż na pół i starannie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Osączamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pory i smażymy na małym ogniu, mieszając, aż zmiękną, czyli jakieś 5-7 minut.
Ser ścieramy na grubej tarce i mieszamy w misce z sosem Worcestershire, żółtkiem, musztardą i taką ilością ostrej papryki, jaka nas zadowoli.
Do sera z dodatkami dodajemy uduszone pory i tyle piwa (mniej więcej 2-3 łyżki), żeby powstała pasta, którą da się posmarować grzanki.
Pastę serową dzielimy sprawiedliwie między przygotowane grzanki i kładziemy na blaszce. Wsuwamy pod rozgrzany opiekacz i grillujemy, aż ser się stopi i zacznie przyrumieniać.
Podajemy na gorąco, jako dodatek do zupy lub reszty piwa (świetne z kieliszkiem różowego wina).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024