W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzanki z anchois

Eleganckie paluszki z cienkich grzanek przekładanych anchois. Możemy je podać na oficjalne śniadanie - do maczania w jajku na miękko. Albo jako dodatek do zupy typu krem. Albo do przystawek serowych lub rybnych. Albo wreszcie do drinków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • pudełeczko anchois w oleju
  • masło
  • 4 duże kromki chleba tostowego

Grzanki z anchois - Opis przyrządzania:

Anchois odsączamy z oleju i wkładamy do miski. Dodajemy łyżkę miękkiego masła i rozgniatamy widelcem na jednolitą w miarę masę. Możemy, oczywiście, zrobić to w minimalakserze.
Chleb tostowy wkładamy do tostera i przypiekamy tyle tylko, żeby z zewnątrz chleb leciutko nabrał koloru, ale nie zrobił się twardy. Ostrym nożem odcinamy skórkę, a potem kroimy chleb poziomo na 2 cienkie kromki. Połowę kromek smarujemy pastą anchois po przypieczonej stronie i nakrywamy resztą kromek - przypieczoną stroną do środka.
"Kanapki" wkładamy znów do tostera i przypiekamy tak, by z zewnątrz były ładnie rumiane. Możemy też wsadzić grzanki do pieca lub usmażyć je w niedużej ilości masła.
Gotowe grzanki kroimy ostrym nożem w cienkie paluszki i podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Grzanki z anchois: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Grzanki z anchois przepisy:

  • Biscotti z pieprzem i migdałami Biscotti z pieprzem i migdałami
    Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!
  • Moja ulubiona sałatka Caesar's Moja ulubiona sałatka Caesar's
    ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
  • Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami)
    Najpierw był przepis z książki Delii Smith na osiemnastowieczne nadzienie do indyka (z równie osiemnastowiecznego przepisu niejakiej Hannah Glasse). Do tego dołożyły się moje ulubione indycze dodatki, już z kuchni amerykańskiej - seler naciowy, chleb orzechowy i żurawiny. I jeszcze zupełnie polski koperek, bez którego ciężko mi sobie wyobrazić nadzienie do drobiu. I tak wyszło mi naprawdę smaczne, ciemne nadzienie, które w tym roku wieńczyło świąteczne dzieło w postaci pieczonego indyka o wadze 6 kilo i ćwierć.
  • Napoleonki jabłkowe z foie gras
    Szalenie elegancka (i dość solidna) przystawka z kaczej foie gras, podsuszanych jabłek i grzanek. Od wielkiego dzwonu, no ale w końcu idą Święta... Uprzedzam, że jeszcze tego nie robiłam, ale przepis mi się spodobał - nie wiem tylko, czy w ciągu pół godziny jabłka rzeczywiście zdążą podeschnąć. Chodzi o to, by skoncentrować ich smak, więc może trzeba będzie potrzymać je w piecu dłużej.
  • Jajka z paprykowym sosem
    Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: