W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki z sosem jeżynowym i lodami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Gruszki z sosem jeżynowym i lodami

Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • cytryna
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g cukru
  • laska cynamonu
  • 250 g (ćwierć kilo) jeżyn
  • lody waniliowe

Gruszki z sosem jeżynowym i lodami - Opis przyrządzania:

Gruszki, które użyjemy do tego deseru, powinny być dojrzałe, ale nie miękkie, bo wszystko nam się rozleci w owocowo-winną papkę...
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy cienko ze skórki - najlepiej nożykiem do obierania warzyw.
Teraz najtrudniejsza część operacji: wycinamy z gruszek gniazda nasienne, ale tak, żeby nie naruszyć owoców - wydłubujemy wnętrze od strony podstawy (czyli przeciwnej do ogonka). Można przy tym posłużyć się łyżeczką do wycinania kulek z melona.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i cienko obieramy z żółtej skórki; sok wyciskamy.
Do rondla wlewamy wino, dodajemy cukier, cynamon oraz skórkę i sok z cytryny. Stawiamy na niedużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zwiększamy nieco ogień i gotujemy go 5 minut.
Do syropu wkładamy gruszki i gotujemy delikatnie, na niedużym ogniu, aż będą miękkie, ale - Boże broń - się nie rozpadną. Jeśli trzeba, owoce kilka razy obracamy, żeby gotowały się równomiernie.
Miękkie gruszki ostrożnie wyjmujemy z syropu i odstawiamy na bok, żeby wystygły; syrop zaś gotujemy dalej, żeby ładnie zgęstniał.
W tak zwanym międzyczasie płuczemy jeżyny i osuszamy je delikatnie na ściereczce, po czym wkładamy do miski.
Syrop zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sitko prosto do miski z jeżynami. Zostawiamy do przestygnięcia.
Zimne gruszki nadziewamy lodami i stawiamy na talerzach. Polewamy dokoła sosem jeżynowym, który ewentualnie możemy też delikatnie podgrzać.
Piękne, eleganckie, jesienne i pyszne.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki z sosem jeżynowym i lodami: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Gruszki z sosem jeżynowym i lodami przepisy:

  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Holenderskie duszone gruszki (stoofperen) Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)
    Bardzo popularny w Holandii dodatek do mięsa. Możemy także te gruszki potraktować deserowo i podać je z lodami i bitą śmietaną lub z ciepłym sosem waniliowym.
  • Zupa grzybowa z porto
    W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.
  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna
    Ten deser zdecydowanie robi wrażenie - wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... Biała puchata beza doskonale spełniała ten warunek, a egzotyczne owoce na wierzchu musiały wyglądać szczególnie kusząco dla obywatelki ZSRR.


Podziel się linkiem:




Komentarze: