Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gruszki z migdałową kruszonką - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. Do sporego rondla wkładamy gruszki, 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez kwadrans. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, resztę cukru i przyprawy. Mieszamy. Masło kroimy na małe kawałki i rozkładamy na mące. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż wszystko dobrze się wymiesza i powstaną grudki. Podgotowane gruszki wkładamy do żaroodpornej formy, wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy deser do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Migdały grubo siekamy. Po 15 minutach pieczenia posypujemy wierzch deseru migdałami i pieczemy dalej, aż kruszonka będzie pięknie złota. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy wierzch cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gruszki z migdałową kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |