W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki marynowane z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Gruszki marynowane z imbirem

Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g świeżego imbiru
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • 1 kg brązowego cukru
  • 700 ml octu jabłecznego
  • 2 kg małych twardych gruszek

Gruszki marynowane z imbirem - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy i grubo siekamy. Do garnka wkładamy posiekamy imbir, goździki, cynamon, cukier i ocet. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gruszki myjemy, kroimy pionowo na pół, przecinając przez ogonek, po czym łyżeczką do robienia kulek z melona wycinamy gniazda nasienne. Połówki gruszek obieramy i wkładamy do dużej szklanej miski. Zalewamy zimnym syropem, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy syrop znad gruszek przez sitko do garnka. Zagotowujemy, po czym wkładamy gruszki i smażymy w syropie, aż będą niemal miękkie - uważamy, żeby nie rozgotować. Potrwa to jakieś 15 minut, ale trzeba sprawdzać, bo gruszki są różne. Duży słoik (lub kilka mniejszych) sterylizujemy. Przekładamy gruszki do słoika, po czym zalewamy wrzącym syropem. Starannie zakręcamy i odwracamy słoik (lub słoiki) do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym wycieramy i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki marynowane z imbirem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gruszki marynowane z imbirem przepisy:

  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Gruszki z sosem jeżynowym i lodami
    Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.




Podziel się linkiem:


Komentarze: