Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: duży słoik
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gruszki marynowane z imbirem - Opis przyrzÄ…dzania:
Imbir obieramy i grubo siekamy. Do garnka wkładamy posiekamy imbir, goździki, cynamon, cukier i ocet. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gruszki myjemy, kroimy pionowo na pół, przecinając przez ogonek, po czym łyżeczką do robienia kulek z melona wycinamy gniazda nasienne. Połówki gruszek obieramy i wkładamy do dużej szklanej miski. Zalewamy zimnym syropem, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy syrop znad gruszek przez sitko do garnka. Zagotowujemy, po czym wkładamy gruszki i smażymy w syropie, aż będą niemal miękkie - uważamy, żeby nie rozgotować. Potrwa to jakieś 15 minut, ale trzeba sprawdzać, bo gruszki są różne. Duży słoik (lub kilka mniejszych) sterylizujemy. Przekładamy gruszki do słoika, po czym zalewamy wrzącym syropem. Starannie zakręcamy i odwracamy słoik (lub słoiki) do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym wycieramy i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gruszki marynowane z imbirem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |