W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gofry piaskowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Gofry piaskowe

Dobrych gofrów nigdy za wiele - jest coś takiego... wspierającego duchowo, kiedy czekamy na gorącą porcje rumianych gofrów, zaglądamy do maszynki (czy już? czy nie przywierają?), przygotowujemy dodatki... W moim przypadku zawsze będzie to gęsta kwaśna śmietana i dżem truskawkowy mojej Mamusi...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10 gofrów

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • paczuszka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • cytryna
  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g mąki kartoflanej
  • łyżka białego rumu
  • masło do smarowania gofrownicy

Gofry piaskowe - Opis przyrządzania:

Masło ucieramy z cukrem na gładki krem, najlepiej mikserem.
Cały czas ucierając, dodajemy cukier waniliowy i jajka - po jednym na raz.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i na drobnej tarce ścieramy skórkę, którą to skórkę dodajemy do ciasta.
Teraz dodajemy po łyżce oba rodzaje mąki, a na koniec rum. Ciasto powinno być płynno-gęste.
Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy, na złoty kolor.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gofry piaskowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Gofry piaskowe przepisy:

  • Gofry brukselskie Gofry brukselskie
    Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
  • Gofry staroświeckie z Pikardii
    Doskonałe gofry w tonacji jesiennej - a to ze względu na cynamon dodany do ciasta, który jakoś kojarzy mi się właśnie z tą porą roku. Dobrym dodatkiem będą pieczone jabłka lub duszone wiśnie.
  • Gofry cynamonowe
    Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
  • Gofry drożdżowe francuskie
    Drożdżowe gofry według tego przepisu, smaczne i delikatne, zaraz po upieczeniu są miękkie, robią się kruche w miarę stygnięcia. Oczywiście zjadamy je zaraz po upieczeniu - jeśli trochę ciasta nam zostanie, trzymamy je przez noc w lodówce. Nazajutrz zanurzamy w nim kawałki jabłek i smażymy na oleju.
  • Gofry (jeszcze jedne)
    Jesień przyszła, prognoza na cały tydzień ponura - deszcz, wiatr, szaro i zimno. Może gofry pomogą przeżyć?


Podziel się linkiem:




Komentarze: