W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gnocchi z sosem warzywnym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Gnocchi z sosem warzywnym

Doskonałe, satysfakcjonujące danie - włoskie kopytka i lekki sos z jesiennych warzyw.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja gnocchi (patrz przepis Gnocchi lub Inne gnocchi)
  • por
  • mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • żółta papryka
  • dojrzały (ale twardy) pomidor
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml białego wina
  • gałązka świeżego tymianku
  • tarty parmezan do podania

Gnocchi z sosem warzywnym - Opis przyrządzania:

Przygotowujemy gnocchi zgodnie z odpowiednim przepisem. W czasie, gdy ziemniaki (potrzebne nam do ciasta na gnocchi) się gotują, przygotowujemy sos: por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielony koniec i korzonki. Starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. Cukinię i bakłażan myjemy, wycieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe membrany, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidor zanurzamy na minutę we wrzątku, studzimy w zimnej wodzie, zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki usuwamy pestki. Miąższ kroimy także w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy wszystkie warzywa naraz i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut. Wlewamy białe wino i dodajemy listki oskubane z gałązki tymianku. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i zajmujemy się przygotowaniem gnocchi. Kiedy wrzucimy gnocchi do garnka, stawiamy z powrotem sos na ogniu i podgrzewamy. Ugotowane, odsączone gnocchi mieszamy z gorącym sosem i natychmiast podajemy z masą świeżo startego parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gnocchi z sosem warzywnym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gnocchi z sosem warzywnym przepisy:

  • Gnocchi z sosem gruszkowym
    Bardzo sycące danie, w którym słodko-kwaśny smak gruszek przyjemnie kontrapunktuje kremową słoność sosu - hm, w każdym razie to jest bardzo smaczne...
  • Gnocchi
    Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".
  • Sos serowy do gnocchi lub makaronu
    Szybki i uniwersalny sos z gorgonzolą, najlepszy ze świeżymi gnocchi, ale dobry też ze spaghetti.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Gnocchi zapiekane z grzybami i mascarpone
    Solidna kolacja we włoskim stylu. Jeśli już kompletnie, ale to kompletnie nie mamy ochoty robić sami sosu, bierzemy jakiś gotowy, ale naprawdę dobry sos pomidorowy.




Podziel się linkiem:


Komentarze: