W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Frittata z tuńczykiem i fetą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Frittata z tuńczykiem i fetą

Smaczny lunch dla dwojga - tuńczyk z puszki wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie jajek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g tuÅ„czyka w sosie wÅ‚asnym
  • 4 cebulki dymki
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • 85 g sera feta

Frittata z tuńczykiem i fetą - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy na gęstym sicie. Cebulki myjemy i kroimy skośnie w kawałki. Ser feta kruszymy widelcem. Jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy chwilę widelcem, dodając cebulkę. Dodajemy tuńczyka i fetę, mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wlewamy jajka i trzymamy (nie mieszając) na małym ogniu przez 5 minut - omlet powinien być z brzegów ścięty. Wstawiamy patelnię pod opiekacz na kilka chwil, aż omlet zetnie się także z wierzchu. Patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy. Kroimy frittatę w trójkąty i podajemy z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Frittata z tuńczykiem i fetą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Frittata z tuńczykiem i fetą przepisy:

  • Omlet z groszkiem
    Wiele razy to robiłam... Świeże i naprawdę ekspresowe danie ze składników, które zawsze są w domu - miętę możemy hodować w doniczce na oknie.
  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.
  • Puchaty omlet z parmezanem
    Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...
  • Frittata ze szparagami
    Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
  • Omlet z Å‚ososiem i awokado
    Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: