W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Frittata z papryką i serem brie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Frittata z papryką i serem brie

Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • 6 jajek
  • natka pietruszki
  • bułka
  • kilka plasterków sera brie

Frittata z papryką i serem brie - Opis przyrządzania:

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy paski papryki i podsmażamy 4-5 minut. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z solą, pieprzem i trzema łyżkami usiekanej natki pietruszki. Z bułki ścinamy skórkę, resztę drobno kruszymy. Garść pokruszonej bułkii i usmażone paski papryki wrzucamy do jajek. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wylewamy jajka z dodatkami. Na wierzchu kładziemy kilka plasterków sera brie i smażymy na małym ogniu, nie mieszając, aż jajka się zetną i powstanie gruby omlet. Kiedy frittata będzie już od spodu rumiana, wstawiamy patelnię na chwilę pod opiekacz w piekarniku, żeby wierzch też się ściął. Zsuwamy frittatę na talerz i kroimy na kawałki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Frittata z papryką i serem brie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Frittata z papryką i serem brie przepisy:

  • Frittata ze szparagami
    Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
  • Frittata z tuńczykiem i fetą
    Smaczny lunch dla dwojga - tuńczyk z puszki wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie jajek.
  • Frittata ze szpinakiem
    Kawałki ciepłego omletu podajemy na listkach różnych sałat i polewamy pomidorowym winegretem. Przydałby się jeszcze kawałek bagietki i kieliszek wina...
  • Terrine z hiszpańskiej tortilli
    Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
  • Cykoria zapiekana z serem Brie
    Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.




Podziel się linkiem:


Komentarze: