W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim

Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) leÅ›nych grzybów
  • 2 szalotki
  • zÄ…bek czosnku
  • 250 g wÄ™dzonego boczku
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 10 jajek
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • 1/2 Å‚yżeczki ziół prowansalskich
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • masÅ‚o do smarowania formy

Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby czyścimy, krótko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w ściereczce. Kroimy w spore kawałki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na jednej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu, aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a grzybki zaczną się rumienić. Na drugiej patelni smażymy kostki boczku - kiedy tłuszcz się wytopi i skwarki zaczną się rumienić, dodajemy szalotki i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż szalotki zmiękną i zaczną się złocić. Jajka ubijamy w dużej misce ze śmietanką na gładką masę. Dodajemy zioła prowansalskie i kmin rzymski, mieszamy. Dodajemy grzyby oraz szalotki z boczkiem, solimy i pieprzymy do smaku, starannie mieszamy. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy hojnie masłem. Wlewamy masę jajeczno-grzybową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Flan studzimy i podajemy na ciepło lub też zostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki, po czym podajemy dobrze chłodny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim przepisy:

  • Francuski flan z prawdziwków
    Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelnÄ… przystawkÄ™ lub jako dodatek do dziczyzny.
  • Flan grzybowy z zioÅ‚ami
    Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.
  • Pasztet z leÅ›nymi grzybami Pasztet z leÅ›nymi grzybami
    Ten luksusowy (choć w rezultacie niedrogi) pasztet jest na najwyższym miejscu na mojej liście "do zrobienia wkrótce" -- o ile, oczywiście, da się jakoś uzbierać te półtora kilo mieszanych grzybów... Na pewno wiecie, jak się sprawdza, czy pasztet jest dobrze przyprawiony? Trzeba usmażyć małą kulkę masy, wystudzić i zjeść - wtedy wiadomo, czy daliśmy dostatecznie dużo soli i przypraw.
  • Flan z cukinii Flan z cukinii
    Kolejny przykład na to, jak ze skromnej cukinii zrobić danie eleganckie, absolutnie odpowiednie dla gości.
  • Grzyby smażone po francusku
    Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: