W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim

Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) leÅ›nych grzybów
  • 2 szalotki
  • zÄ…bek czosnku
  • 250 g wÄ™dzonego boczku
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 10 jajek
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • 1/2 Å‚yżeczki ziół prowansalskich
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • masÅ‚o do smarowania formy

Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby czyścimy, krótko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w ściereczce. Kroimy w spore kawałki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na jednej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu, aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a grzybki zaczną się rumienić. Na drugiej patelni smażymy kostki boczku - kiedy tłuszcz się wytopi i skwarki zaczną się rumienić, dodajemy szalotki i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż szalotki zmiękną i zaczną się złocić. Jajka ubijamy w dużej misce ze śmietanką na gładką masę. Dodajemy zioła prowansalskie i kmin rzymski, mieszamy. Dodajemy grzyby oraz szalotki z boczkiem, solimy i pieprzymy do smaku, starannie mieszamy. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy hojnie masłem. Wlewamy masę jajeczno-grzybową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Flan studzimy i podajemy na ciepło lub też zostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki, po czym podajemy dobrze chłodny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: