Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby czyścimy, krótko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w ściereczce. Kroimy w spore kawałki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na jednej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu, aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a grzybki zaczną się rumienić. Na drugiej patelni smażymy kostki boczku - kiedy tłuszcz się wytopi i skwarki zaczną się rumienić, dodajemy szalotki i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż szalotki zmiękną i zaczną się złocić. Jajka ubijamy w dużej misce ze śmietanką na gładką masę. Dodajemy zioła prowansalskie i kmin rzymski, mieszamy. Dodajemy grzyby oraz szalotki z boczkiem, solimy i pieprzymy do smaku, starannie mieszamy. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy hojnie masłem. Wlewamy masę jajeczno-grzybową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Flan studzimy i podajemy na ciepło lub też zostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki, po czym podajemy dobrze chłodny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |